Редовното ставане от бюрото в офиса или дивана у дома и оставането за кратко в изправено положение допринася за понижаването на нивата на кръвната захар и инсулина. Това са установили авторите на настоящото проучване от Центъра за изследване на диабета в Лестър.

Специалистите са открили, че ползата от периодичното стоене в изправено положение е сравнима с тази от разходка.

Настоящото изследване е поредното, което разкрива вредата за здравето от прекомерното заседяване. Предишни проучвания са показали, че стоенето в изправено положение поне един час дневно намалява риска от затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.

За целите на настоящото проучване специалистите са наблюдавали 22 души с наднормено тегло или затлъстяване, изложени на повишен риск от диабет тип 2 - заболяване, свързано с начина на живот.

Изследователите са установили, че прекъсването на продължителни периоди на заседяване с пет минути в изправено положение през интервали от половин час понижава нивата на кръвната захар след закуска и обяд с 34 процента. За сравнение - ефектът от разходка понижава стойностите с 28 процента.

Концентрациите на инсулина спадат с 20 процента след стоене в изправено положение и с 37 процента след разходка. Специалистите са установили, че ефектът се запазва минимум 24 часа.