Знаете ли, че основната причина за преждевременна смърт в САЩ са инфарктите? Забързаният начин на живот и нездравословната храна допринасят за разпространението на това опасно заболяване.

Воденето на здравословен начин на живот и намаляването нивото на стрес може да ви помогне да се предпазите от сърдечна недостатъчност. Друго важно обстоятелство, което може да бъде дори животоспасяващо, е способността да разпознаете симптомите на сърдечна атака месец преди да получите криза.

Това са симптоми, които предсказват, че може да получите сърдечен удар след един месец.

1. Умора - Когато артериите се стесняват, сърцето получава много по-малко кръв, отколкото използва. Това го кара да работи много по-трудно, отколкото в нормално състояние, поради което се чувствате прекалено уморени и сънливи почти през цялото време.

2. Недостиг на въздух - Когато към сърцето не отива достатъчно количество кръв, дробовете също не са в състояние да получават кислород. Двете системи зависят една от друга, така едната не може да функционира без другата. Ако имате проблеми с дишането най-добре е да се консултирате с лекар възможно най-скоро, тъй като това може да е признак за наближаваща сърдечна атака.

3. Слабост - Когато тялото ви се изтощи изведнъж, това е защото артериите се стесняват и се нарушава кръвообращението в организма. Мускулите ви се отпускат и може да се случи дори да загубите равновесие и да паднете.

4. Замайване и студена пот – Нарушеното кръвообращение също ограничава притока на кръв към мозъка. Това е животозастрашаващо състояние, което води първо до замайване и усещане за тромавост. Не трябва да игнорирате тези симптоми.

5. Усещане за натиск в гърдите - Ако имате първоначалните симптоми на инфаркт е вероятно да изпитвате дискомфорт в гърдите, независимо дали болката е слаба или силна.

6. Грип или симптоми на настинка - Ако се чувствате така, все едно сте болни от грип без да има причина за това, знайте, че има вероятност сърдечната атака е да се случи в близкото бъдеще.

Ако вие или някой ваш познат изпитва тези симптоми, моля посетете лекар възможно най-скоро. Най-добрият начин за предотвратяване на инфаркт е ранното откриване на симптомите.