Днешното общество изглежда предпочита наистина самоуверените.

Истинската причина за това е, че хората, които са твърде уверени в своите способности, се приемат от другите като по-талантливи, отколкото всъщност са, откри ново изследване. Самоуверените личности е много по-вероятно да бъдат повишени и да станат лидери на организации и дори нации.

От другата страна е огледалният факт, че не толкова уверените хора се приемат като по-некомпетентни, отколкото всъщност са.

Резултатите от изследването подкрепят противоречивата теория за еволюцията на себезаблуждението. Според нея колкото по-опитен ставаш в умението да се самозаблуждаваш, толкова по-добре залъгваш и околните. 

“Хората не винаги удостояват с внимание и социална награда тези, които наистина са най-достойни. Обикновено в случая печелят хората, които са най-самозаблудени - обяснява д-р Вивек Нитянанда, един от авторите на изследването - Ако се позовем на еволюционната теория на самозаблудата, фактът, че другите вярват, че сте по-добър в нещо, отколкото реално сте, може да се окаже еволюционно предимство." Как можете да ги накарате? Най-добрият начин е да заблудите самите себе си.

"Може би точно това е била целта на еволюцията ни", заключават учените. 

Източник: Psy Blog