Често ли се случва да се съмнявате в себе си? Това невинаги е лошо и не бива да се упреквате. И най-самоуверените хора от време на време се измъчват от съмнения. То е нещо като перфекционизма: има нездравословни видове, с които пречим най-вече на самите себе си. Но също така и здравословни, които ни тласкат напред, правят ни по-силни и ни помагат да се развиваме. Следните самосъмнения можем спокойно да превърнем в навик:

1. Правя ли от мухата слон?

Пропуснали сте краен срок, забравили сте нечий рожден ден, нямате време за най-добрата си приятелка, не ви стигат парите за готин сватбен подарък, скъсали сте с гаджето. Все неща, които ужасно ви стресират и ви създават усещането, сякаш светът се е срутил. Но в действителност над 7 милиарда души изобщо не подозират за съществуването ви. Склонни сте да преувеличавате проблемите, грешките и гафовете си и да ги възприемате като катастрофа, докато обикновено става дума за дреболии (освен ако не сте онзи известен хирург от спешно отделение, от чиито златни ръце зависи човешки живот). Няма да ви навреди, ако при една или друга „катастрофа“ просто се запитате: наистина ли положението е толкова лошо, или може би драматизирам?

2. Правя ли грешни тълкувания?

Кой не го е преживявал: някой прави необмислена забележка от рода на „За теб ще е най-добре да си вземаш отпуска всеки месец“. Веднага си мислите: „Това означава ли, че не нося на натоварване? Или че съм мързелив?“ Всъщност изказващият се не е имал намерение да ви напада, а просто е проявил любезност. („Какъвто си авантюрист, най-добре си вземай по-често отпуска, за да можеш да пътешестваш!“). Ето защо ПРЕДИ да се разсърдите и да се почувствате обидени, не е лошо да се запитате дали сте изтълкували правилно казаното. А ако все пак се съмнявате, просто попитайте.

3. Това дали наистина има общо с мен?

Вторник сутрин в офиса, слънцето грее, а любимата ви колежка не ви говори и се държи дръпнато. В подобна ситуация питате ли се веднага дали не сте я обидили с нещо? Хм, може би е по-правилно да се замислите дали наистина всичко се върти около вас. Възможно е колежката да има неприятности с приятеля си, да я боли корем или просто да не се е наспала. Всеки човек си има своите грижи и единственият, върху чийто живот и настроение имате влияние, сте самите вие.  В случая ще бъде полезно да се усъмните разумно ли е непременно да отнасяте чуждото поведение към себе си. А ако продължавате да се колебаете – отворете си устата и попитайте!