Да си осигурим поне 5 минути на въздух през деня

10 април 2019 г., 17:02
180

Илюстрация: Julia Shepeleva / Shutterstock

"Елате в гората, защото тук е почивката", пише Джон Мюир, шотландско-американският натуралист от XIX век, пишейки многобройни трудове за подхранващата роля на природата. „Всеки се нуждае от красота, както и от хляб, място за игра и молитва, в което природата може да лекува и да дава сила на тялото и душата. 

Изглежда Мюир е бил на прав път. Съществуват все повече доказателства, че прекарването на време сред природата ни прави по-здрави и по-щастливи. Това е нещо, което много хора чувстват инстинктивно. Идеята за благотворното влияние на природата набира скорост от 80-те години на миналия век насам. Първо се появява хипотезата за биофилия - теорията за вроденото желание на хората да се свържат с природата. Последва шинрин-йоку - японската концепция за усвояване на атмосферата от горите, ,което може да бъде от полза за нашето здраве. В световен мащаб проучванията показват, че времето прекарано в природата може например да възстанови способността ни да се фокусираме, да увеличим творчеството, да намалим риска от депресия и дори да ни помогне да живеем по-дълго."  

Какво прави природата за вас?

Има някои очевидни ползи от излизането навън. Най-малкото - иправени сме и се движим. Освен това естествената светлина ни помага да си набавим витамин D.

„Като цяло хората, изложени на влиянието на естествената среда са склонни на по-слаби реакции към стрес, имат по-ниско кръвно налягане, по-добра сърдечна честота, по-добро настроение”, казва Лиза Нисбет, доцент в катедрата по психология в канадския университет Трент. „Има и много психологически ползи от това да сте сред природата - върху благосъстоянието и когнитивното функциониране. Като цяло хората са по-щастливи в природата. Щастието е много широка концепция и затова измерваме неща като положителни и отрицателни емоции, чувството за жизненост на хората и енергията, както и колко са удовлетворени от живота ”, казва тя. "Когато хората са потопени в естествена среда, дори и сред градската природа, са склонни да на повече положителни емоции и жизненост, отколкото когато са на закрито."

Петминутна доза

Джо Бартън от Училището по наука за спорта, рехабилитацията и упражненията в Университета в Есекс във Великобритания работи по т.н. "зелени упражнения" - идеята, че да бъдеш активен сред природата, носи ползи за здравето. В своя проучване тя определя каква "доза" природата е необходима, за да даде тласък на психичното здраве. В изследване, проведено сред 1252 участници, които се занимават с дейности като ходене и градинарство, Бартън установява, че когато става дума за самочувствие и настроение, най-осезаемо подобрения се вижат в първите пет минути след излзизане сред природата.

Бартън също така установява, че резултатите са сравними между градските зелени площи, селските райони и горската среда, а наличието на вода води до още по-големи ползи. 

Изследване проведено сред работници във Финландия констатира, че и кратките 15 минутни разходки в парка по време на обедната почивка дават по-високи нива на концентрация и по-ниско напрежение в следобедните часове. 

Недооценяване на силата на природата

Но често повечето от нас живеем и работим в градска среда и поради натоварения си график не излизаме чество сред природата и за това често сме си виновни сами. Лиза Нисбет провежда проучване в университета Карлтън в Отава, където студентите използват закрити тунели, за да пресекат кампуса през зимата. Някои от тяй са били помолени да направят кратка разходка извън топлите връзки или да използват маршрут, който не включва преминаването през тунели. "Открихме, че хората се оказват значително по-щастливи, когато са ходили на открито дори и за 15 минути", казва Нисбет. 

Това повдига въпроса: защо не го правим по-често? Защо хората използват тунелите и при по-топло време, като се има предвид, че те не скъсяват разстоянието? Нисбет вярва, че ако започнем да търсим съзнателно природата, тя може бързо да стане важна част от живота ни, поради въздействието й върху настроението ни, което би ни мотивирало да излизаме по-често.

Варианти да излизаме сред природата има, казва Бартън. Например: провеждане на срещи в парка, хапване на открито и др. Прозорците с изглед към природата също могат да подобрят продуктивността и благосъстоянието, положително въздействие имат дори растенията на работното място. Някои компании също изграждат външни заседателни зали или работни пространства.

Но работниците трябва да си създадат и малки, редовни навици като паркиране далеч от работата, ходене през зелени площи или обяд в парка. Така може да си добавим малки дози природа през целия ден и да максимизираме ползите, казва още Бартън. Дори кратките излагания на влиянието на природата могат да имат положителен дългосрочен ефект за здравето.

Източник: Мениджър Нюз

Коментари