"Елате в гората, защото тук е почивката", пише Джон Мюир, шотландско-американският натуралист от XIX век, пишейки многобройни трудове за подхранващата роля на природата. „Всеки се нуждае от красота, както и от хляб, място за игра и молитва, в което природата може да лекува и да дава сила на тялото и душата. 

Изглежда Мюир е бил на прав път. Съществуват все повече доказателства, че прекарването на време сред природата ни прави по-здрави и по-щастливи. Това е нещо, което много хора чувстват инстинктивно. Идеята за благотворното влияние на природата набира скорост от 80-те години на миналия век насам. Първо се появява хипотезата за биофилия - теорията за вроденото желание на хората да се свържат с природата. Последва шинрин-йоку - японската концепция за усвояване на атмосферата от горите, ,което може да бъде от полза за нашето здраве. В световен мащаб проучванията показват, че времето прекарано в природата може например да възстанови способността ни да се фокусираме, да увеличим творчеството, да намалим риска от депресия и дори да ни помогне да живеем по-дълго."  

Какво прави природата за вас?

Има някои очевидни ползи от излизането навън. Най-малкото - иправени сме и се движим. Освен това естествената светлина ни помага да си набавим витамин D.

„Като цяло хората, изложени на влиянието на естествената среда са склонни на по-слаби реакции към стрес, имат по-ниско кръвно налягане, по-добра сърдечна честота, по-добро настроение”, казва Лиза Нисбет, доцент в катедрата по психология в канадския университет Трент. „Има и много психологически ползи от това да сте сред природата - върху благосъстоянието и когнитивното функциониране. Като цяло хората са по-щастливи в природата. Щастието е много широка концепция и затова измерваме неща като положителни и отрицателни емоции, чувството за жизненост на хората и енергията, както и колко са удовлетворени от живота ”, казва тя. "Когато хората са потопени в естествена среда, дори и сред градската природа, са склонни да на повече положителни емоции и жизненост, отколкото когато са на закрито."

Петминутна доза

Джо Бартън от Училището по наука за спорта, рехабилитацията и упражненията в Университета в Есекс във Великобритания работи по т.н. "зелени упражнения" - идеята, че да бъдеш активен сред природата, носи ползи за здравето. В своя проучване тя определя каква "доза" природата е необходима, за да даде тласък на психичното здраве. В изследване, проведено сред 1252 участници, които се занимават с дейности като ходене и градинарство, Бартън установява, че когато става дума за самочувствие и настроение, най-осезаемо подобрения се вижат в първите пет минути след излзизане сред природата.