Според общопрактикуващия лекар и нарколог Олга Кашубина комбинацията от аспирин с кафе след обилен запой е крайно нездравословна.

Тя твърди, че облекчението от тази комбинация ще е кратковременно, но пораженията върху стомаха ви ще са тежки.

"Да, аспиринът може да облекчи главоболието. Това обаче не важи за всеки тип главоболие. Няма конкретна причина да приемате аспирин срещу махмурлук, но трябва да знаете, че това може да ви навреди. Аспиринът влияе зле на стомаха", коментира лекарят.

Според нея стомахът на хората, прекалили с алкохола, често е раздразнен и комбинацията от кафе и аспирин може допълнително да усложни нещата, да предизвика остра болка и дори да доведе до хроничен гастрит.

"Хората с пептична язвена болест не бива дори да помислят за такава комбинация”, категорична е Кашубина.

От друга страна, при редовни главоболия, които не са свързани с употребата на алкохол, комбинация от кафе и болкоуспокояващи може да даде положителен ефект. Аспиринът разрежда кръвта, а кофеинът помага за премахване на токсините от нея.

"Има дори хапчета, които комбинират аспирин и кофеин. Фактът, че фармакологията произвежда такива медикаменти, предполага, че тези две вещества са напълно комбинируеми”, заяви Кашубина.