Пациенти, които страдат от най-различни по вид ракови заболявания и които са добавили аспирин към стандартното си лечение, могат да намалят риска от смърт с 20 процента, сочи нов мащабен анализ на вече съществуващи проучвания.

Академици от Университета в Кардиф са провели систематичен преглед на 118 публикувани наблюдателни проучвания, извършени върху пациенти с 18 различни ракови заболявания.

След като обединяват данните, учените откриват, че при общо 250 000 пациенти с рак, които са заявили, че приемат аспирин, се наблюдава 20 процента по-ниска смъртност.

Специалистите твърдят, че наличните доказателства по отношение на безопасност и ефективността на аспирина „оправдават употребата му“ като допълнително лечение при най-разнообразни ракови заболявания и че пациентите трябва да бъдат информирани за това.

„През последните години аз и моят изследователски екип бяхме особено впечатлени от въздействията на аспирина върху биологичните механизми, свързани с рака – изглежда той оказва един и същи ефект при множество различни видове рак. – казва водещият автор на проучването проф. Питър Елууд, професор от Университета в Кардиф, който проучва въздействието на аспирина вече над 50 години. – Ето защо решихме да прегледаме научните доказателства, свързани с употребата на аспирина като допълнително лечение на различни ракови заболявания.“

„Като цяло открихме, че във всеки един момент след диагностицирането с рак делът на живите пациенти, приемали аспирин, е с 20 процента по-голям от този на живите пациентите, които не са го приемали.

„Нашето проучване показва, че аспиринът може не само да намали риска от смърт, но и да намали разпространението на рака в тялото – т.нар. метастазно разпространение“, допълва проф. Елууд.

Изследването е публикувано в научното издание ecancermedicalscience.

Източник: Medical Express