Митичният ефект на алкохолните напитки бе потвърден от ново изследване. Резултатите показват, че алкохолът наистина предизвиква същите молекулни и невро-промени, които предизвикват бързите антидепресанти. Те премахват депресията за периоди до 24 часа благодарение на ефекта си върху електрохимизма на мозъка.

По разбираеми причини авторите на изследването са побързали да предупредят за опасността от алкохолно самолечение на депресивни състояния:

“Заради добре известната връзка между депресивното разстройство и алкохолизма хипотезата, че депресирани индивиди често се обръщат към чашката, винаги е била особено популярна. Нашето изследване научно подкрепя тази хипотеза,” обяснява д-р Кимбърли Греъм, водещата авторка на изследването.

Изследването е било проведено върху животни, но наблюдаваните ефекти са били характерни и за широк спектър от бързи антидепресанти, които се предписват на хора. Поведенческите ефекти са били много подобни и на тези, които са били наблюдавани и при хора, които са ги приемали.

Наскоро, но преди това изследване, друго подобно е разкрило, че кетаминът има подобно на бързите антидепресанти действие.