Ако не разбирате изкуството, малко електричество в мозъка ще ви помогне

19 юли 2016 г., 06:30
862

Снимка: Adao / Shutterstock

Случвало ли ви се е да стоите минути наред пред някое произведение на изкуството без да разберете какво го прави толкова известно, пита PopSci?

Ново изследване подсказва решение за вашата невъзможност да вникнете в изкуството - достатъчно е само малък електрошок в мозъка и ще започнете да разбирате творците.

Проучването е публикувано на страниците на Social Cognitive and Affective Neuroscience и от него личи, че наблюдаването на произведения на изкуството може да стане по-приятно, ако се активира лявата предфорнтална мозъчна кора. Група от 12 доброволци се произнесли по-хвалебствено за поредица от картини и снимки, след като въпросният регион на мозъците им бил подложен на умерена стимулация с електрически вълни.

Според учените това е поредното доказателство за благоприятното влияние, което токът оказва на нашите когнитивни способности. Преди време бе доказано, че електрическа стимулация на скалпа ни прави по-добри в математиката и в играта на видео игри.

"Ефектът от стимулацията е съвсем деликатен, но и доста впечатляващ предвид, че участниците на практика допират батерия до главата си", разказва неврологът Анджан Чатарджи. Според него обяснението се крие в това, че активирането на този регион подобрява настроението и съответно прави по-приятно наблюдаването на произведенията на изкуството. Опитите са показали на Чатерджи и неговия екип, че електрическата стимулация действа при реалистично изкуство докато възприемането на произведенията на абстрактното изкуство не се влияе по същия начин. Това пък кара учените да считат, че процесът на наслаждение от абстрактното изкуство се управлява от друга част на мозъка.

 

Коментари