Докторант от университета на Бат, Великобритания, е изобретил умна мека топка, която "олицетворява" дишането и допринася за значително намаляване на тревожността, съобщава сайтът на учебното заведение.

Топката, която се свива и разширява в синхрон с вдишванията и издишванията на човека, дава осезаема представа за дишането му, помагайки му да се фокусира и да регулира емоциите си.

По думите на изобретателя й Алекс Фаръл, придавайки на дъха физическа форма, топката повишава самосъзнанието и ангажираността, което е свързано с положителни резултати за психичното здраве, пише БТА. Специалистите напомнят, че дихателните упражнения помагат за облекчаване на тревожността. Повечето хора обаче се затрудняват да се фокусират върху тях. Веднъж откъснати от процеса, те отново могат да се отдадат на тревожни мисли и да станат по-невъзприемчиви към интервенции, които изискват концентрация.

"Надявам се, че това устройство ще бъде част от решението за много хора с проблеми, свързани с психичното им здраве", казва Алекс Фаръл. 

Изследване, направено под неговото ръководство, е установило значително подобрение на способността на хората да се съсредоточават върху дишането си, когато използват променящата формата си топка. С нейна помощ изследваните лица са могли да се съсредоточат по-внимателно върху аудиозаписи  от приложение за медитация.

Резултатите показват, че сред участниците, които са използвали топката, безпокойството е намаляло средно със 75 процента и е отчетено увеличение с 56 процента на защитата срещу тревожни мисли. За сравнение - при изследваните лица, които са разчитали само на аудиозаписите, е отчетено намаляване на тревожността само с 31 процента. 

Когато човек държи топката, дъхът му се превръща във физическо нещо между ръцете му. Така той може по-добре да усети и "види" въздушния поток, докато тя се разширява и свива, и по-успешно да регулира емоциите си, обяснява Фаръл.