Ако търсите начини да свалите килограми или да влезете в добра форма, и то бързо, сте на правилното място. Тази статия съдържа голям брой съвети, които са доказани във времето като работещи, за да помогнат при загубата на тегло по-бързо и ефективно. Толкова голям брой съвети може да звучи като натоварващо четиво, но са разпределени така, че да може да отидете при раздела, който ви интересува най-много или да разделите четенето на няколко пъти, пише Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене.

Как се случва отслабването?

Преди да започнем със съветите е хубаво да разясним как точно работи отслабването и загубата на килограми.

Преди да започнем със съветите е хубаво да разясним как точно работи отслабването и загубата на килограми. Може да сте чували, че когато имаме за цел да свалим килограми е нужно да ограничим въглехидратите или да тренираме редовно. Истината е, че намаляването на теглото се свежда до калориите, които приемаме, и тези, които горим. Това уравнение е известно и като калориен баланс. Един килограм мазнини съдържа ~9000 калории, което означава, че трябва да консумирате 9000 калории по-малко, отколкото изгаряте, за да загубите този килограм. Да вземем за пример Иван, който тежи 80 килограма. Ако Иван изгаря 3000 калории дневно, а дневната му консумация е 2500 калории, той ще създаде калориен дефицит от 500 калории (3000 изгорени – 2500 консумирани).

След 7 дена той ще е създал дефицит от 3500 калории (7 дена по 500 калории), което означава, че той ще изгори почти 1/2 килограм мазнини. Трябва да се вземе предвид и това, че при промяна на хранителен режим към по-здравословен, често неосъзнато се ограничава и приемът на сол, което води до загуба на задържана излишна вода, а не на тегло. Поради тази причина може да се отчете сериозна разлика в кантара и по-неопитните да се подведат, че диетата работи много добре за тях. Още малко отклонение от темата – Сигурно стана ясно, че килограмите не са най-добрият критерий за следене на резултати. Също така, за да се определи здравословно темпо за отслабване трябва да се вземат предвид редица фактори, но като главно правило се препоръчва към 0,5кг. на седмица. В същото време е възможно тялото да се променя в положителна посока без да се губят килограми или с минимални разлики, тъй като се променя съотношението между мускулна маса и мазнини. Това е причината да препоръчвам следене на резултати, както с кантар, така и с шивашки метър.

Първата мисъл, която изниква в съзнанието е, че просто трябва да се консумират по-малко калории и да се горят колкото е възможно повече. Ако консумирате твърде малко калории, шансът да се загуби мускулна маса, от която идва и стегнатия вид на тялото се увеличава. Също така метаболизмът (обмяната на веществата в тялото) може да се забави, защото тялото ще се опитва да се приспособи към новите условия. Следователно започва пестене на енергия чрез горене на по-малко калории (познато още като икономичен режим) и се чувства по-непреодолим глад. Така всъщност ще се принудите да консумирате повече калории и това е честа причина за провал в начинание като спазването на диета или хранителен режим. В този ред на мисли качеството на калориите, които консумирате и добре подбраните източници може да окажат сериозно влияние върху калорийния баланс, върху това колко често огладнявате и колко калории приемате.

Ако искате да загубите мазнини и в същото време да постигнете здравословен и добър визуален ефект е нужно да се създаде калориен дефицит, който да е устойчив във времето и позволява горенето на мазнини с минимални загуби на мускулна маса, поддържа добро ниво на метаболизма и високи енергийни нива. От колко храна и тренировки имате нужда е строго индивидуално, но подготвените съвети ще дадат отговор на доста от въпросите, които имате, за да отслабнете бързо и безопасно, а при неяснота – не се колебайте да попитате в коментарите под статията.