Мозъкът е може би най-тайнственият орган в човешкото тяло. Учените непрекъснато научават нови факти за работата му, но далеч не са разкрили тайните му. Ето някои от най-изненадващите открития.

9. Хроничната липса на сън влошава паметта.

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли са открили убедителни доказателства, че липсата на сън може да влоши паметта и да причини болестта на Алцхаймер. По време на пълноценен сън, мозъчните клетки премахват токсичните вещества, които са опасни за нашия мозък. Ако човек не получава достатъчно сън, това има опустошителен ефект върху мозъчните клетки.

8. Продължителният стрес разрушава мозъка.

Отслабване на паметта, способността за учене, самоконтрола - това са последиците, до които води хроничният стрес. Той ни кара да изпитваме раздразнение, безпокойство, напрежение и често да се разсейваме.

7. Любовта и омразата имат много общи неща.

Британски учени са установили, че любовта и омразата произлизат от сходни области на мозъка. Въпреки това, за разлика от омразата, любовта значително намалява дейността на областите, отговорни за преценката и логическото мислене.

6. Мозъкът е чувствителен към дехидратация.

Нашият мозък е почти 80% вода. Затова дори умерената загуба на течност (около 2%) намалява концентрацията и бдителността и води до влошаване на краткотрайната памет и когнитивните способности.

5. Бременността променя структурата на мозъка.

Учените са доказали, че бременността намалява количеството сиво вещество в областите, които отговарят за социалното познание и способността да разбираме другите. Всичко това е необходимо, за да се укрепи връзката майка-бебе, да се помогне на жената да разбере нуждите на детето и да е нащрек за потенциални външни опасности.