7 мита за мозъка, които сме приемали за истина

16 април 2017 г., 08:40
4566

 Lisa Alisa / Shutterstock

Мозъкът е удивителен и сложен. Но липсата на достъчно знания за функционирането му е довелa до многобройни и разнообразни митове през годините, разказва ASAP Science в своето поредно образователно видео. Например:

1. Колкото по-голям, толкова по-добре. Това може да вярно за някои други органи, но е достатъчно само да хвърлим поглед върху мозъка на кашалота, който е близо 6 пъти по-голям от човешкия, за да видим, че този мит се разпада. Да китовете несъмнено са интелигентни животни, но когнитивните им способности бледнеят в сравнение с нашите.

2. Алкохолът убива мозъчни клетки. Не. Алкохолът може да създава проблеми във връзките между невроните, но не ги убива. Щетите в голямата си част са обратими. 

3. Ако изобщо някога сте го вярвали, трябва да ви съобщим и това: наркотиците нe правят дупки в мозъка. Въпреки че някои от тях могат да променят функционалността и стуктурата му, единственото, което може да направи дупка в мозъка, е физическата травма.

4. Имаме 100 милиарда мозъчни клетки? Не точно. През 2009 г. учени откриха, че реалният им брой е близо до 86 милиарда. 

Разликата може да изглежда малка, но тези 14 милиарда неврона съставят целия мозък на един павиан. За да поставим този брой още по-ясно в перспектива, имайте предвид, че един милион секунди се равнява на 12 дни, а един милиард секунди - на 31 години! Тъй че разликата от 14 милиарда неврона може да не е чак толкова малка.

5. Използваме 10% от мозъка си. Благодарение на съвременните технологии за сканиране на мозъка, знаем, че го използваме целия, през цялото време. Но не задължително едновременно. Например когато вървите, частите на мозъка, свързани с движението, са по-активни от други зони. Така или иначе няма част от мозъка, която просто да не прави нищо. Мозъкът е 3% от теглото на тялото, а използва 20% от енергията. 

6. Използваме едната половина повече от другата? Не. Убедени сте, че ако сте по-логични и аналитични, тогава използвате повече лявата половина, а ако сте по-креативни и аналитични - дясната? Това просто не е вярно. Въпреки че различните полукълба в действителност отговарят за различни функции, например лявата хемисфера - за езика, а дясната - за разпознаването на емоциите, изследвания с участието на хиляди хора не са открили едно от двете полукълба да доминира. С други думи, използвате поравно и двете страни.

7. Винаги са ни учили, че имаме 5 сетива. Но и това не е вярно. Всъщност имаме много повече. Например ноцицепция (усещане за болка) и проприоцепция (усещане за позицията на тялото и неговите части). Да не споменаваме и чувството за равновесие, температура и време. 

Вероятно с напредъка на научните изследвания през годините ще трябва да забравим още много неща, които сме чували, чели или учили в училище. Можем само да се радваме, защото в това е красотата на човешкото познание. Никоя дума не е последна.

Ключови думи:
Коментари