Когато тялото се опитва да ви каже нещо, като например, че все по-често пропускате да си набавите жизненоважни витамини, то може да го направи по доста странни начини, пише Business Insider.

Добрата новина е, че повечето от долупосочените проблеми се оправят лесно, стига да направите необходимите промени в диетата си. Но ако не видите скоро резултат, задължително се консултирайте с доктор.

1. Напуквания в ъгълчетата на устата - сигурен знак за липса на желязо, цинк и В витамини като В2, В3 и В12. Често срещано при вегетарианци. Решението е да консумирате повече пилешко, риба тон, яйца и изсушени домати. Усвояването на желязото се стимулира от витамин С, който също помага да се борите с инфекции, затова комбинирайте тези храни със зеленчуци като броколи, червени чушки и карфиол.

2. Червен обрив по лицето, а понякога и другаде, и косопад - липсва ви най-вече витамин В7, известен като витамина на косата. Повечето В витамини не се съхраняват в тялото, защото се разтварят във вода. Специално внимание към хората, занимаващи се с фитнес - яжте повече сварени яйца, скумрия, авокадо, гъби, банани, ядки и соя.

3. Бели или червени пъпчици по бузите, ръцете или бедрата - липса на важни мазни киселини и витамини А и D. Ограничете концентрираната мазнина, което трябва да направите така или иначе, и увеличете здравословните мазнини. За витамин А наблегнете на зеленчуци като моркови, сладки картофи и червени чушки. За витамин D обаче е най-добре да приемате изкуствена добавка.

4. Мравучкане или изтръпване в ръцете, ходилата или другаде - това е проблем, свързан директно с периферните нерви. В витамините като В6 и В12 са ключови, а решението се крие в по-чест прием на спанак, аспарагус, боб, яйца и пилешко.

5. Неприятни мускулни спазми и болки в пръстите на краката, прасците или бедрата - сигнал на организма за липса на магнезии, калций и калий. Проявява се особено при усилени тренировки, когато чрез потта се изхвърлят много ценни витамини. Решението е да наблегнете повече на банани, бадеми, лешници, череши, ябълки, грейпфрути, броколи и спанак.