Всяко време си има своята мода, своите традиции, своите плюсове и минуси, както и своите болести. Ако в миналото истински бич са били чумата, холерата едрата шарка и много други, то ето кои са популярните болести в днешно време (изключвайки коварния рак, който е бичът на човечеството вече дълго време):

Синдром на хроничната умора. Днешните хора са постоянно уморени. Работят много и се уморяват много. Мнозина обаче погрешно приемат обикновената умора за синдром на хронична умора. Човек понякога дори е убеден, че страда от него и го споделя с близките си или с лекаря си. Страдащите от този синдром обаче в действителност не могат да станат от леглото в продължение на дни. Те просто нямат сили за това, въпреки че се хранят нормално и не са подложени на никакви физически и умствени натоварвания.

Болестта на Кройцфелд-Якоб е заболяване на главния мозък. Свързва се с изразени симптоми като забавено и затруднено мислене, нарушена концентрация, влошаване на паметта,емоционална нестабилност,халюцинации, развитие на деменция, неспособност за запазване на равновесие, нечленоразделен говор, епилептични припадъци, разсеяност и нервност, загуба на лицево изражение, силни и повтарящи се мускулни контракции, тремор и др. Във Великобритания тази болест е по-известна като “луда крава”. Спада към групата на гъбичните енцефалопатии. От нея човек може да се зарази в резултат на храна, съдържаща месо на болно животно. Болестта е абсолютно смъртоносна. И до момента не е открито никакво лекарство срещу нея.

Птичият грип е вид грип, вирулентен при птиците. Описан е за първи път в Италия през 1878 г. като „птича чума“, а през 1955 г. става ясно, че е разновидност на грипните вируси; понастоящем е известно, че съществува по целия свят. Това е разновидност на баналния грип, която обаче е претърпяла пагубна метаморфоза. Човекът няма изграден имунитет към новата мутация на грипните вируси и затова специалистите я сочат като голяма потенциална опасност от пандемичен взрив. До момента са известни неколкостотин случая на заболели от птичи грип хора, като в приблизително половината от случаите заболяването е довело до смърт.

Болестта на Алцхаймер е нелечимо, дегенеративно и терминално заболяване, описано за пръв път през 1906 г. от германския психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер и наречено на негово име. Със старостта при много хора се влошава паметта, но при страдащите от тази болест това влошаване е бързо, стряскащо видимо и необратимо. Според една от версиите болестта се дължи на грешно групиране на протеините, според друга – на фатални изменения в мозъчната кора. Във всеки случай все още не е открито ефективно лечение. Към 2006 г. броят на болните от това заболяване се оценява на 26 600 000 души, като според прогнозите до 2050 г. то ще засяга 1 на 85 души по света.

СПИН (Синдромът на придобитата имунна недостатъчност) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ). Първият случай на заболяване от СПИН е бил констатиран преди 34 години. Днес ХИВ-вирусът е разпространен навсякъде. Особено силно страдат от него африканските държави. Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим и поатлив на всякакви злокачествени заболявания и инфекции, като най-обикновена настинка може да прогресира и да доведе до фатален край. Въпреки милиардите, които се инвестират всяка година в разработването на ефективни терапии, СПИН все още е нелечима болест.