Добри новини! Съществува лесен (макар и леко скъп) начин да отслабнете. Просто трябва да се качите на самолета и да се доближите до екватора. Тук ще тежите малко по-малко, отколкото ако се намирате в близост до полюсите. Да кажем, че вашият дом е на Северния полюс. Ако отидете в Кения, ще тежите около 0,5 процента по-малко.

Защо? Обикновено приемаме гравитацията за константа – и да, ако подскачате на полюсите или екватора, едва ли ще забележите разлика.

Въпреки това гравитацията по цялата планета не е равномерна, както впрочем и самата Земя. И нашият дом, подобно на другите планети, е по-изпъкнал на екватора – специфика, причинена от въртенето на планетата около оста ѝ.

Въпреки че силата на въртене оказва влияние върху вас, избутвайки ви навън и неутрализирайки леко ефекта на гравитацията, формата на планетата засяга предимно на теглото ви. Колкото по-отдалечени сте от дадена маса, толкова по-малко влияние оказва тя (в гравитационно отношение) върху вас, както и вие върху нея. Съответно когато сте до екватора, гравитацията ви засяга по-слабо, отколкото в близост до полюсите, тъй като се намирате по-далеч от по-голямата част от земната маса.

Ако не искате да пътувате чак до екватора, можете също така просто да се претеглите в самолета. Земното притегляне на борда отслабва леко и съответно човек, който тежи 68,03 кг на повърхността на Земята, ще тежи 68,00 кг на 3048 метра във въздуха.

Каквото и да правите обаче, не се претегляйте на земята на Северния полюс.

Източник: IFLScience