В това време на годината повечето хладилници са пълни догоре с храна и напитки, готови да посрещнат роднини и приятели. Нека не разболяваме гостите и себе си от незнание как се приготвят, сервират и съхраняват хранителните продукти.

Добре отоплената през зимата стая е идеална среда за развитието на микроорганизми в храната: колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо размножаването на микробите може да достигне опасни равнища. Затова дръжте напитките в някое по-хладно помещение, например на балкона, и пазете хладилника за храната.

Нека видим кои са някои от митовете, свързани с нейната безопасност, които сме свикнали да приемаме за даденост.

Мит 1. Ако веднъж сте размразили месото, не може да го замразявате повторно

От гледна точка на безопасността на храната, няма проблем да размразите и после отново да замразите месо, риба, зеленчуци или каквото и да било друго, стига да е размразено в хладилник при температура 5 градуса или по-малко. При този процес може да се изгуби част от качеството, тъй като се нарушава целостта на клетките и продуктите може да станат леко воднисти.

Друг вариант е да сварите или изпечете размразената храна, да разделите на малки порции и да замразите отново, веднага щом е спряла да изпуска пара. Парата в затворен съд води до кондензация. Което, в комбинация с хранителните съставки, създава идеалната среда за развитието на микроорганизми.

Затова винаги е най-добре да изчакате половин час преди да сложите горещата храна в хладилника или фризера. Планирайте предварително, за да може да размразите храната в хладилника – особено за големи неща като да речем, цяла пуйка. Ако я оставите навън, външната повърхност ще добие стайна температура, в която микроорганизмите да се развиват бързо, докато вътрешността ще е още замръзнала.

Мит 2. Мийте месото, преди да го сготвите

Не е добра идея да миете суровото месо, когато приготвяте продуктите за готвене. Пръските вода, което съдържат потенциално опасни бактерии могат да създадат много по-голяма опасност, ако попаднат върху готови за ядене продукти, които не изискват термична обработка.

Въпреки това е добра идея да миете точно тези продукти – плодовете и зеленчуците, преди да ги приготвите и сервирате, особено ако растат в близост до земята и могат да съдържат пръст – следователно и микроби. Това се отнася особено за храни, които се приготвят или ядат без термична обработка. Консумацията сурови на храни, които по принцип се ядат след обработка, може да увеличи риска от хранително отравяне.

Плодовете, салатата, зеленчуците и други годни за директна консумация храни трябва да се приготвят отделно от суровите меса и други храни, които се нуждаят от термична обработка.