Организмът на всеки човек произвежда не само полезни и необходими за здравето и живота вещества, но и опасни съединения, които обикновено се извеждат от тялото от отделителните органи.

Учени назоваха трите най-опасни вещества, които човешкото тяло произвежда. Малцина знаят например, че тялото ни е в състояние да синтезира етилов алкохол. Да, същият този етилов алкохол, който е основният компонент на всяка алкохолна напитка. Източникът на това "производство" са процесите на ферментация, които протичат с участието на дрождите, присъстващи в нашето тяло. Говорим за микроскопични дози алкохол, но в редки случаи „вътрешната алкохолна фабрика“ излиза извън контрол и провокира сериозни заболявания - например цироза на черния дроб. Но това далеч не е най-токсичното собствено "производство".  

Човешкото тяло е способно да произведе и цианид, който, както добре знаем е смъртоносно съединение. В това няма нищо изненадващо, казват учените. Цианидът е широко разпространен в природата, присъства във въздуха и водата. Успокояващото е, че съдържанието му в човешкото тяло е много малко - около 50 микрограма на 100 грама жива тъкан. В допълнение към етанола и цианида в човешкото тяло могат да се намерят радиоактивни елементи. Например изотопи на уран.

Те, както отбелязват учените, обикновено бързо се елиминират от тялото, но в някои случаи могат да се натрупат и да причинят опасни състояния. Но в микроскопични обеми радиоактивните изотопи дори могат да бъдат полезни.

Източник: Мениджър Нюз