Още от дълбока древност краставиците са признати в Индия не само като зеленчуци, вкусни за консумация, но и като лекарство. Това е така, защото в много топли страни като Индия спомага за жизненоважното хидратиране и на организма и поддържане на телесната температура. Има и много други ползи – неслучайно краставиците се нареждат на 4-то място сред най-отглежданите зеленчуци по света и са известни като един от най-добрите хранителни продукти за поддържане на общото здравословно състояние. Ако хапвате по една краставица дневно, ето какво ще се случи с организма ви:

1. Ще сте по-слабо предразположени към неврологични заболявания.

Съдържащият се в краставиците флаванол, наречен физетин, има противовъзпалителни свойства, които играят важна роля за доброто функциониране на мозъка, като се грижат за добрата памет и защитават клетките от ефектите на стареенето.

2. Ще свалите излишните килограми.

Високото съдържание на вода в краставицата води по-бързо до чувство на засищане и предотвратява преяждането. Освен това краставиците не съдържат мазнини и са нискокалорични.

3. Намалява се рискът от рак.

Краставиците съдържат лигнани, които укрепват имунната система и имат специфични антибактериални, антиканцерогенни, антигъбични и антивирусни свойства. Смята се, че високите нива на лингани в организма могат да намалят опасността от някои видове рак - на дебелото черво, гърдите, яйчниците и простата.

4. Подобрява се храносмилането.

Краставиците съдържат диетични фибри и голямо количество вода, които подобряват храносмилането. Високото съдържание на витамини (В1, В6, С, K и фолат) спомага за подсилване на имунната система и осигуряване енергия на тялото, също така подобрява функционирането на отделителната система.

5. Хидратират организма.

Близо 95% от съдържанието на краставицата е вода, така че консумацията по една краставица на ден подобрява цялостния процес на хидратиране на организма, което в крайна сметка подобрява общото ви здравословно състояние.

6. Ще направят кожата по-мека и блестяща.

Краставицата има pH подобно на това на кожата и в резултат я възстановява и стяга; оказва също и хидратиращи ползи за кожата, като я прави мека и блестяща. Отново заради високото съдържание на вода може успешно да замести всеки крем за лице. Съдържанието на витамин B, витамин C и цинк (който е минерал) са ключът към бляскава и еластична кожа. Съдържанието кафеена киселина предотвратява задържането на вода. Тя помага за свиването на разширените кръвоносни съдове, което прави краставицата ефективна в борбата с подпухналите очи.

7. Ще заздравят косата ви и ще намали косопада.

Количеството на витамин B в краставицата е изключително благоприятно за скалпа и здравето на косата. Биотинът, рибофлавинът, ниацинът, както и витамините B5, B6 и C имат ключова роля за растежа на косъма и освен това намаляват косопада и заздравяват косата.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Следва продължение.