Какво се случва, ако ядете всеки ден краставици
Краставиците са хрупкави, освежаващи и бедни на калории – любим зеленчук на милиони хора. Но какво се случва, ако ги включвате всеки ден в менюто си?
Краставиците се състоят от 96 % вода и това ги прави идеални за междинно похапване. В 100 грама има само 12 калории, 1,8 грама въглехидрати, 0,6 грама протеин, 0,2 грама мазнини и 0,5 грама баластни вещества. Освен това в кората им се съдържат многобройни микроелементи като витамин C, B-витамини, както и минерали като калий, магнезий, калций и цинк. Следователно който консумира краставици, си набавя допълнителна порция течности, няколко витамина и минерала – при това без да напълнява.
1. Естествен източник на течност
Благодарение на високото си водно съдържание, краставиците допринасят за всекидневната хидратация – прост и вкусен начин за поемане на повече течности.
2. Беден на калории снакс
Ако ви се хапва междинна закуска, краставиците са отличен избор. Нарязани на ситно и с малко хумус или извара, те засищат, без да нарушават калорийния баланс.
3. Грижа за кожата отвътре
Краставиците съдържат антиоксиданти и вторични растителни вещества, които имат противовъзпалително действие. Нищо чудно, че влизат в състава на много кремове, маски и лосиони – те даряват влажност и успокояват кожата.
4. Премахват лошия дъх
Фитохимикалите в краставиците неутрализират неприятни миризми. Лесен трик за свеж дъх след обяда.
5. Голям потенциал за здравето
Проучванията показват, че краставиците имат антимикробен, противовъзпалителен и антиоксидативен ефект. Традиционно се използват при лечение на високо кръвно налягане, повишен холестерол, диабет и дори проблеми с храносмилането – разбира се, не като заместител на медикаментите, а като ценна добавка.
Сенчестите страни на всекидневната консумация на краставици
Остатъци от пестициди
Обикновените краставици често съдържат остатъци от пестициди, макар и под законните стойности. Ако не желаете да рискувате, яжте био краставици.
Горчиви вещества
Горчивата краставица не само е неапетитна, но може да съдържа и веществото кукурбитацин, отговорно за горчивия вкус. В големи количества това може да причини стомашни спазми или разстройство. Ето защо най-добре се въздържайте от консумация на горчиви краставици.
Прахосване на хранителни продукти
Супермаркетите предпочитат правите краставици, като често изхвърлят кривите екземпляри. Ако купувате зеленчука от фермерски пазари, не само ще спестите пари, но ще намалите и разхищението на храни.
Какво количество е полезно да ядем на ден
Няма твърда цифра. Хранителните експерти препоръчват консумацията на най-малко 400 грама плодове и зеленчуци дневно – краставиците може да са част от тях. Най-добре ги съчетайте с други зеленчуци, с бобови култури или пълнозърнести продукти, за да си гарантирате необходимото разнообразие.
Обобщение: Краставиците са полезни, но другите зеленчуци също
По принцип всекидневната консумация на краставици е безвредна – стига да са пресни, да не са горчиви и в идеалния случай – да са екологично чисти. Те снабдяват организма с вода и ценни хранителни вещества, подпомагат грижата за кожата и съдействат за отслабването. Но както при всички хранителни продукти, и тук разнообразието е от основно значение. Спокойно комбинирайте краставиците с чушки, домати или моркови в салатата – така хем ще ви бъде по-вкусно, хем ще се заситите и ще принесете полза за здравето си.













