4. Пиенето на твърде много вода

Да, правилно сте прочели. Пиенето на твърде много вода не винаги е здравословно (същото важи обаче и за консумирането на твърде малко).

Изследователите настояват, че нуждите на всеки са индивидуални. Ако се движите много и спортувате, пийте повече. Ако имате бъбречни или кардиоваскуларни проблеми, по-добре консумирайте по-малко.

Така или иначе – жаждата е най-добрият начин, по който да определяте дневния си прием на вода. Ако не ви се пие особено, по-добре не се насилвайте.

5. Третирането с бутилка гореща вода

Третирането на болезнени места с топлина или студ е любим метод на мнозина. В много ситуации обаче е напълно противопоказно да използвате бутилки с гореща вода. Включително кървене, остро възпаление в коремната област (апендисит, холецистит и т.н.), изкълчване и т.н. Термалните процедури не трябва да се прилагат и при раково лечение.

6. Приготвяне на пуканки в микровълновата

Не става дума за начина, по който ги приготвяте, а за съдържанието на самите пуканки. Опасността се крие в химикал, наречен диацетил. Това синтетично олио и овкусител, което, когато се изпарява при налягане, отделя миризма, която може да увреди дробовете ви. Можете ад редуцирате този риск, като оставите пуканките да изстинат малко, преди да ги консумирате.

7. Яденето на бюрото

Офисът е място, пълно с бактерии и микроби. Всъщност някои бюра може да “развъждат” повече бактерии от тоалетна чиния. Малко предпазливост не е излишна.

Ако това не ви е достатъчно, не забравяйте, че миризмата на вашата храна може да подразни колегите ви. Вашият мозък се нуждае от почивка, а краката ви – от малко тренировка. Освен това стомахът ви не може да обработва храната както трябва, тъй като мозъкът ви не се е концентрирал върху консумирането й.

8. Носенето на открити обувки в градовете

През лятото това е неизбежно. Но какви са рисковете? Шансът да нараните крака си в подобни обувки е доста голям. А всяка рана, колкото и малка да е (дори ухапване от насекомо или мазол), може лесно да се инфектира. Впоследствие пък тази инфекция може да се разпространи из цялото ви тяло.

9. Консумирането на нискомаслено мляко

Може и да прилича на истинското мляко, но реално не е. От нискомасленото или обезмаслено мляко се премахва изцяло или частично мазнината. В резултат на това то придобива леко синкав вид и губи хранителната си стойност. Заедно с мазнините си отива и витамин А. А той е особено полезен за тялото ни. Липсата му може да доведе до влошаване на зрението и дори до т.нар. кокоша слепота. Недостигът на витамин А се свързва и с кожни проблеми, а при децата може да доведе и до забавяне на растежа.

В нискомаслените млека витамините се заместват със синтетични субстанции, които не са особено полезни. Много производители „заздравяват“ тези продукти с млечна пудра, която може да окисли холестерола в млякото. Все още не съществуват клинични доказателства, но животни, консумиращи окислен холестерол, натрупват артериална плака, която може да увеличи риска от инфаркт.