Нещата, които сме свикнали да правим, не винаги са толкова прости, колкото изглеждат. Някои от тях могат да бъдат вредни, а други – направо опасни.

Например…

1. Кръстосването на крака

През 2010 г. най-различни изследвания доказват, че когато седите с кръстосани крака, вашето кръвно налягане се увеличава. Дори и да нямате проблеми с кръвното, най-добре избягвайте тази позиция. Това ще ви помогне да водите по-здравословен живот и ще предотвратите по-нататъшни заболявания, свързани с циркулацията на кръвта.

Една от причините за това е, че когато сложите едното коляно върху другото, започвате да изпращате кръвта от краката към гръдния кош. В резултат на това огромно количество кръв се изпомпва от сърцето и кръвното се увеличава. Друго възможно обяснение за покачването на кръвното е, че изометричните упражнения на мускулите на краката (при които ставите не се движат, а при мускулите няма видима промяна) увеличават съпротивлението на потока на кръвта. Ето защо кръстосването на краката при глезените няма същия ефект, както когато ги кръстосате един върху друг.

Тази позиция може да доведе и до тазов дисбаланс. Продължителното кръстосване на краката скъсява вътрешните мускули на бедрото и удължава външните. Това може да доведе до изместване на ставите.

Кръстосването на краката може да увеличи риска от развиването на разширени вени. Макар че в повечето случаи за това са виновни гените, честото седене в тази поза може да доведе до възпаление на притиснатите кръвоносни съдове. Във вените има малки клапи, които пречат на кръвта да тече в грешната посока. Когато краката са кръстосани, налягането в кръвоносните съдове се увеличава и вреди на кръвния поток. Това пък от своя страна вреди на вените – кръвта в тях започва да се натрупва кръв и те се подуват.

Не на последно място – изследване открива, че кръстосването на краката за повече от три часа на ден може да доведе до прегърбване, болки в долната част на гърба и врата, както и до дискомфорт на бедрата.

2. Храненето на птици

Храненето на гълъбите често е едно от любимите занимания на майките и бащите, излезли на разходка в парка. За съжаление обаче, това може да се окаже наистина опасно. Шансът някоя градска птица да пренася заразно заболяване е над 50 процента.

Гълъбите пренасят орнитоза, туберколоза, токсоплазмоза, туеларемия, Нюкясълска болест… Сигурни ли сте, че искате да знаете целия списък с болести?

3. Носенето на евтини очила

В желанието си да спестят пари, някои производители използват евтина пластмаса, която не предпазва очите ви от ултравиолетовите лъчи, а при ярка слънчева светлина дори може да доведе до изгаряне на ретината. Затъмнените стъкла карат зениците ви да се разширяват. При некачествените модели това води до облъчването с двойно по-голяма доза ултравиолетови очи. Затова по-добре или носете качествени очила, или нищо. Прекомерното облъчване с ултравиолетови очи може да предизвика катаракта, да увреди очите ви или дори да доведе до рак.