11 навика, които могат да увредят здравето ни

14 април 2017 г., 17:40
6801

Ann Haritonenko / Shutterstock

Нещата, които сме свикнали да правим, не винаги са толкова прости, колкото изглеждат. Някои от тях могат да бъдат вредни, а други – направо опасни.

Например…

1. Кръстосването на крака

През 2010 г. най-различни изследвания доказват, че когато седите с кръстосани крака, вашето кръвно налягане се увеличава. Дори и да нямате проблеми с кръвното, най-добре избягвайте тази позиция. Това ще ви помогне да водите по-здравословен живот и ще предотвратите по-нататъшни заболявания, свързани с циркулацията на кръвта.

Една от причините за това е, че когато сложите едното коляно върху другото, започвате да изпращате кръвта от краката към гръдния кош. В резултат на това огромно количество кръв се изпомпва от сърцето и кръвното се увеличава. Друго възможно обяснение за покачването на кръвното е, че изометричните упражнения на мускулите на краката (при които ставите не се движат, а при мускулите няма видима промяна) увеличават съпротивлението на потока на кръвта. Ето защо кръстосването на краката при глезените няма същия ефект, както когато ги кръстосате един върху друг.

Тази позиция може да доведе и до тазов дисбаланс. Продължителното кръстосване на краката скъсява вътрешните мускули на бедрото и удължава външните. Това може да доведе до изместване на ставите.

Кръстосването на краката може да увеличи риска от развиването на разширени вени. Макар че в повечето случаи за това са виновни гените, честото седене в тази поза може да доведе до възпаление на притиснатите кръвоносни съдове. Във вените има малки клапи, които пречат на кръвта да тече в грешната посока. Когато краката са кръстосани, налягането в кръвоносните съдове се увеличава и вреди на кръвния поток. Това пък от своя страна вреди на вените – кръвта в тях започва да се натрупва кръв и те се подуват.

Не на последно място – изследване открива, че кръстосването на краката за повече от три часа на ден може да доведе до прегърбване, болки в долната част на гърба и врата, както и до дискомфорт на бедрата.

2. Храненето на птици

Храненето на гълъбите често е едно от любимите занимания на майките и бащите, излезли на разходка в парка. За съжаление обаче, това може да се окаже наистина опасно. Шансът някоя градска птица да пренася заразно заболяване е над 50 процента.

Гълъбите пренасят орнитоза, туберколоза, токсоплазмоза, туеларемия, Нюкясълска болест… Сигурни ли сте, че искате да знаете целия списък с болести?

3. Носенето на евтини очила

В желанието си да спестят пари, някои производители използват евтина пластмаса, която не предпазва очите ви от ултравиолетовите лъчи, а при ярка слънчева светлина дори може да доведе до изгаряне на ретината. Затъмнените стъкла карат зениците ви да се разширяват. При некачествените модели това води до облъчването с двойно по-голяма доза ултравиолетови очи. Затова по-добре или носете качествени очила, или нищо. Прекомерното облъчване с ултравиолетови очи може да предизвика катаракта, да увреди очите ви или дори да доведе до рак.

4. Пиенето на твърде много вода

Да, правилно сте прочели. Пиенето на твърде много вода не винаги е здравословно (същото важи обаче и за консумирането на твърде малко).

Изследователите настояват, че нуждите на всеки са индивидуални. Ако се движите много и спортувате, пийте повече. Ако имате бъбречни или кардиоваскуларни проблеми, по-добре консумирайте по-малко.

Така или иначе – жаждата е най-добрият начин, по който да определяте дневния си прием на вода. Ако не ви се пие особено, по-добре не се насилвайте.

5. Третирането с бутилка гореща вода

Третирането на болезнени места с топлина или студ е любим метод на мнозина. В много ситуации обаче е напълно противопоказно да използвате бутилки с гореща вода. Включително кървене, остро възпаление в коремната област (апендисит, холецистит и т.н.), изкълчване и т.н. Термалните процедури не трябва да се прилагат и при раково лечение.

6. Приготвяне на пуканки в микровълновата

Не става дума за начина, по който ги приготвяте, а за съдържанието на самите пуканки. Опасността се крие в химикал, наречен диацетил. Това синтетично олио и овкусител, което, когато се изпарява при налягане, отделя миризма, която може да увреди дробовете ви. Можете ад редуцирате този риск, като оставите пуканките да изстинат малко, преди да ги консумирате.

7. Яденето на бюрото

Офисът е място, пълно с бактерии и микроби. Всъщност някои бюра може да “развъждат” повече бактерии от тоалетна чиния. Малко предпазливост не е излишна.

Ако това не ви е достатъчно, не забравяйте, че миризмата на вашата храна може да подразни колегите ви. Вашият мозък се нуждае от почивка, а краката ви – от малко тренировка. Освен това стомахът ви не може да обработва храната както трябва, тъй като мозъкът ви не се е концентрирал върху консумирането й.

8. Носенето на открити обувки в градовете

През лятото това е неизбежно. Но какви са рисковете? Шансът да нараните крака си в подобни обувки е доста голям. А всяка рана, колкото и малка да е (дори ухапване от насекомо или мазол), може лесно да се инфектира. Впоследствие пък тази инфекция може да се разпространи из цялото ви тяло.

9. Консумирането на нискомаслено мляко

Може и да прилича на истинското мляко, но реално не е. От нискомасленото или обезмаслено мляко се премахва изцяло или частично мазнината. В резултат на това то придобива леко синкав вид и губи хранителната си стойност. Заедно с мазнините си отива и витамин А. А той е особено полезен за тялото ни. Липсата му може да доведе до влошаване на зрението и дори до т.нар. кокоша слепота. Недостигът на витамин А се свързва и с кожни проблеми, а при децата може да доведе и до забавяне на растежа.

В нискомаслените млека витамините се заместват със синтетични субстанции, които не са особено полезни. Много производители „заздравяват“ тези продукти с млечна пудра, която може да окисли холестерола в млякото. Все още не съществуват клинични доказателства, но животни, консумиращи окислен холестерол, натрупват артериална плака, която може да увеличи риска от инфаркт.

10. Заемането на неправилна поза

Заемането на правилната поза гарантира и симетричното разположение на всички органи. Обръщайте специално внимание на гръбначния стълб. Наместете офис стола и монитора по максимално правилен начин.

-.Когато главата е изправена, погледът трябва да е насочен към горната част на екрана.

- Регулирайте облегалката така, че гърбът да е изправен.

- Настройте височината на седалката така, че стъпалата да са равни върху пода, а коленете да са разположени под 90 градуса. 

Разположението на монитора също е от голямо значение за избягване на проблеми с врата и раменете. Височината на основата на дисплея следва да е над китките. В същото време горният край на монитора е най-добре, ако е под нивото на очите, а разстоянието между очите и екрана трябва да е между 50 и 100 см. При гледане в монитора главата не бива да се накланя повече от 15 градуса. Ортопедите съветват при болки в гърба да се става от стола за кратка разходка на всеки 40 до 60 минути. 

11. Спането по корем или настрани

Всеки един от нас си има любима поза, в която най-лесно заспива. Този наш навик обаче може да доведе до различни здравни проблеми. Така например ако заспивате настрани (в ембрионална поза), пречите на диафрагмата си да се движи свободно. Това от своя страна може да доведе до редица проблеми, включително болки в гърба и проблеми с дробовете.

Спането по корем от своя страна е дори още по-опасно, тъй като то оказва натиск върху всичките ви органи и в дългосрочен план води до увреждане на нервите и проблеми със сърцето.

Остава единствено позата по гръб. Тя е най-добра, тъй като е най-естествена от трите. Избягвайте я единствено, ако страдате от сънна апнея.

Източник: BrightSide

Ключови думи:
Коментари