„Жена ми и тъщата ми“ е една от най-популярните оптични илюзии на света.

Тя разчита на умението ви да разпознавате лица. Можете да видите или млада жена, която се обръща назад, или профила на възрастна жена, която се взира към лявата част на рисунката. Разбира се, не можете да видите и двете едновременно.

Източник: Getty Images

Виждате ли възрастната жена? Брадичката на младата е носът на старата, а брадичката на старата пък е гръдният кош на младата.

Ако някога сте се чудили защо виждате даден образ първо, едно австралийско изследване, проведено от двама професори по психология, дава отговора. Всичко зависи от възрастта ви.

Според проучването един по-млад човек ще види младата жена първо, докато по-възрастният разпознава първо лицето на старата дама. В изследването са взели участие 393 души (242 мъже и 141 жени) на възраст от 18 до 68 години (средната възраст е била 32). Те са гледали рисунката за половин секунда, след което е трябвало да определят пола и възрастта на човека пред тях.

Голяма част от участниците виждат първо младата жена. Впоследствие обаче авторите на проучването решават да разделят хората по възрастови групи – 10 процента от най-старите и 10 процента от най-младите. Оказва се, че по-възрастните виждат първо старата, а по-младите – младата.

Целта на проучването е била да провери дали „нашите собствени възрастови предразсъдъци влияят на първоначалната интерпретация на даден образ на подсъзнателно ниво“. Но дори и да виждате първо възрастната жена, не забравяйте, че сте на толкова години, на колкото се чувствате.

Източник: IFLScience