Без съмнение Рамзес II, известен още като Рамзес Велики, е един от най-могъщите и успешни владетели от древния свят. Той царува цели 66 години, разширява границите на Египет на изток и юг и построява повече паметници и храмове, отколкото който и да е друг фараон.

Как успява да се превърне в толкова могъщ цар и да остави наследство, което просъществува три хилядолетия?

Във „Възходът на Рамзес“ - третия епизод от документалната поредица „Изгубените съкровища на Египет“ на National Geographic – археолози търсят доказателства за живота както на Рамзес II, така и на подчинените му в желанието си да разплетат тайните на неговия успех.

В Дейр ел-Бахри и по-специално – в некропола Ал-Асасиф – египетският археолог Фати Ясийн разкопава 20-метров коридор, водещ към древна гробница. В този район Рамзес II е погребал много от своите благородници. Но защо точно тук и какво ще ни разкрие тази находка за управлението на великия фараон?

Същевременно в мемфиския некропол в Сакара, пред най-старата пирамида в света, екипът на д-р Ола Ел Агизи проучва лабиринт с гробници и съкровища, принадлежали на генералите на Рамзес II. Именно там археолозите се натъкват на нещо специално – непроучена досега антикамера, водеща към гробницата на един от военноначалниците на фараона.

Какво се крие в нея? Как Рамзес Велики е възнаграждавал онези, които са допринасяли най-много за неговия успех и как се е превърнал в най-почитания фараон на всички времена?

Научете отговорите на всички тези въпроси днес във „Възходът на Рамзес“ от 22:00 часа по National Geographic.

А какво ви очаква в следващите епизоди на "Изгубените съкровища на Египет"?

Археолози ще се опитат да открият доказателства, с които да обяснят възхода на мумифицирането – една от най-големите мистерии на Древен Египет. Те ще надникнат в гробниците на египетските царици, за да научат как са управлявали в общество, доминирано изцяло от мъжете. Ще проучат разграбването на пирамидите и гробниците, както и уликите, които крадците са оставили, и дори ще разкрият истината за прочутите връзки на Клеопатра с Юлий Цезар и Марк Антоний.

Още информация за „Изгубените съкровища на Египет“ можете да прочетете ТУК.