Тутанкамон безспорно е една от най-известните личности на всички времена – и то не толкова заради живота си, колкото заради своята смърт. Ражда се през 1341 г. пр.н.е. с името Тутанкатон – “Живия образ на бог Атон”. Наследява баща си – една скандална фигура на име Ехнатон, известна най-вече с това, че се опитва да прокара монотеистичен култ към слънчевия бог Атон и че се жени за царицата, останала в историята с красотата си – Нефертити. Царува около девет години и умира през 1323 г. пр.н.е. при доскоро мистериозни обстоятелства.

През 1922 г. английският археолог Хауърд Картър открива неговата малка и скромно украсена гробница – най-запазената в цялата Долина на царете. 

А тази събота от 22:00 часа първият епизод от документалната поредица "Изгубените съкровища на Египет" на National Geographic, наречен „Мистерията на гробницата на Тутанкамон“, ще ви пренесе директно в нея.

До голяма степен цруването на този млад фараон е било предопределено от живота на баща му – човекът, повел най-великата революция в египетската религиозна история.

Дали обаче тази революция и последвалите политически интриги са били причината Тутанкамон да бъде положен в гробница, недостойна за фараон?

Източник: © 2021 Windfall Films All Rights Reserved

Отговорите на тези и много други въпроси ви очакват на 6 ноември от 22:00 часа по National Geographic. 

„Изгубените съкровища на Египет“ ще разказва за нови значими открития, които отварят прозорец към тайните на тази интригуваща древна цивилизация.

В сезона на разкопките в Египет камерите на National Geographic следват бележити археолози от различни краища на света. С помощта на безпрецедентен достъп до работата на тези дръзки съвременни изследователи на фронтовата линия на археологията, зрителите ще станат свидетели на това как екипите се борят с изгарящата жега и негостоприемния терен в името на невероятни открития.

Модерни технологии ни позволяват да видим отблизо вълнуващите разкопки и открития, както никога досега, а археолозите на терен разкриват повече за находките и преживяванията си. Зрителите ще се пренесат в центъра на събитията, докато изследователите слизат под пирамиди, намират отдавна изгубени гробници и изравят мумии на 3000 години.

Повече за „Изгубените съкровища на Египет“ можете да прочетете ТУК.