Викингите: Спасители на цивилизация в Ирландия

31 октомври 2019 г., 18:01
255

Най-вероятно днес във вените на много ирландци тече кръвта на викингите. През месец май тази година например учени от университета в Упсала, Швеция, откриха следи от ДНК на хора, които първи са се заселили в Скандинавия преди 10 000 години. Те били прародители на други скандинавски племена, включително на викингите. Снимка: Shutterstock

Идването на викингите в Ирландия е спасило местната цивилизация от бързо изчезване. До това заключение достигнаха учени от университета Куинс в Белфаст.

Първоначално се смяташе, че населението на острова постепенно се е увеличавало през годините. С помощта на алгоритъм обаче изследователите успяват да изчислят броя на жителите му на базата на археологически находки.

В края на краищата се оказва, че ако викингите не са се били преселили в Ирландия, загубите сред местното население щели да са по-големи.

Намалената численост на населението към 7-и век може да е свързана с война, глад, чума или политическа криза. Викинги се заселили на острова през 10-и век, по време на упадъка на местната цивилизация.

Макар да били по-малобройни в сравнение с коренните жители, викингите увеличили популацията си.

Коментари