Независимо на колко години сте, тялото ви винаги ще бъде с около 10 години по-младо от вас. Това се дължи на постоянната подмяна („регенериране“) на клетките ни.

Например нашият епидермис (външният слой на кожата) се регенерира на всеки 2-4 седмици. За една година губим 0,7 кг мъртва кожа. Еритроцитите или познати още като червени кръвни клетки са основна част от формените елементи на кръвта. Те се подменят на всеки 4 месеца с новоизградени от костния мозък. Ежедневно около 1% от количеството на еритроцитите се разрушава. Скелетът ни се възобновява на всеки 7-10 години.

Някои видове клетки постоянно се обновяват, други по-бавно, а има и такива, които не се обновяват никога. С каквото се раждате, с това оставате за цял живот. Мускулните клетки например са доста трайни (особено тези на сърдечния мускул). Също така се грижете добре за зъбите си. Оказва се, че не можем да произведем повече зъбен емайл от това, с което разполагаме. Някои неврони, като например тези в мозъчната кора, никога не се обновяват. Очите са един от малкото органи, които на се променят през живота ви. Единствената част, която се подновява непрекъснато е роговицата, тя може да се възстанови дори за по-малко от денонощие.

Не приемайте тялото си за даденост и се грижете за него.