Учени от италианската Национална комисия за културното наследство увеличиха изображения на очите на Джокондата и откриха вътре закодирани числа и букви, предаде сензационно в. "Дейли Телеграф". Изглежда, че ренесансовият шедьовър на Леонардо да Винчи съдържа по-големи тайни от усмивката на Мона Лиза.

"Символите не са видими с просто око, но ясно се забелязват през лупа", обясни президентът на комисията Силвано Винчети.

В дясното око се забелязват буквите "LV", които вероятно са инициалите на самия Леонардо. В лявото пък са нанесени по-мистериозни и неясни символи.

"Много е трудно да определим какво има там, но изглежда, че става въпрос за буквите СЕ или В - обясни Винчети. - Не бива да забравяме обаче, че картината е на почти 500 години и линиите не са толкова ясни, колкото когато е била нарисувана."

На моста в задната част на картината се забелязва числото 72, която би могла също да бъде буквата L и цифрата 2.

Напълно в стила на трилъра "Шифърът на Леонардо" от Дан Браун, откритието било направено, след като друг член на комисията с интересното име Луиджи Борджия попаднал на обвеяна от времето стара книга в един антиквариат.

Изданието отпреди 50 години описвало мистериозните знаци, скрити в дълбоките очи на Мона Лиза и в други творби на гениалния художник и изобретател като "Тайната вечеря".

"Едва започваме разследването, но се надяваме, че ще бръкнем по-дълбоко в тайните на тези картини и ще разкрием нови подробности в най-скоро време - увери Винчети. - Невероятно е, че никой досега не е забелязал тези символи. Първоначалните ни проучвания показват, че няма никаква грешка и те са вложени от самия художник."