Ако сте виждали Мона Лиза на живо - този същински шедьовър на Леонардо - много е вероятно и на вас да ви се сторило, че дамата ви следи с очи. Според германски учени обаче това е най-обикновен психологиески ефект.

"Ако човекът на дадена картина или снимка гледа точно направо, на хората може и да им се стори, че той ги наблюдава - коментира проф. Гернот Хорстман от университета на Билефелд. - Дори и погледът да е леко настрани, пак се създава това усещане. В тези случаи отклонението е до пет градуса и човекът чувства сякаш го гледат към ухото."

След като правят над 2000 измервания на погледа на Мона Лиза, учените установяват, че той не е директен, а е към дясната страна на зрителя. С такова впечатление останали и участниците в експеримента. Ъгълът на погледа бил средно 15,4 градуса. 

"Следователно терминът "ефектът на Мона Лиза" е неточен. Той илюстрира силното ни желание да ни гледат, да бъдем в центъра на нечие внимание, да сме значими за някого, дори и да не го познаваме", обясни проф. Хорстман.