Всяка година най-прочутата картина на света – „Мона Лиза” на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, сваля по още един воал от лицето си, за да разкрие... нова загадка.

Каква е тайната на мистериозната „старица”? Де да беше само една, биха въздъхнали много световни учени. Би било добре, ако специалистите поне знаеха кой е на картината. Но и това не е сигурно и предизвиква много интересни въпроси и спекулации.

„Тя всъщност е той!“

Това е една интересна версия, поднесена през 2011 г. от Силвано Винчети, ръководител на Италианския национален комитет за културното наследство. Продължителни негови проучвания показали, че модел за „Мона Лиза“ е бил ученикът на Леонардо Джан Джакомо Капроти, по прякор Салай. Той е плътно до великия художник над две десетилетия – от 1490 г. до смъртта му, и според много историци двамата са имали интимни отношения. Данните, които имаме за Леонардо, показват, че той най-вероятно е бил хомосексуален.

Салай е позирал и за други картини на Да Винчи като „Св. Йоан Кръстител“ и е бил негов любим модел. Носът и устата на св. Йоан и Мона Лиза са абсолютно еднакви, твърди Винчети. И дори името на картината - „Мона Лиза“, било само анаграма на „Мон Салай“!

Когато съвсем неотдавна бе оповестено, че изследователи са открили тайни букви в зениците на неувяхващата красавица Мона Лиза, плъзна мълвата, че в дясното й око е „L“ – за Леонардо, а в лявото – „S“ – за Салай. Но за кодираните букви и цифри – малко по-нататък.

Според най-широко разпространената версия от платното гледа Лиза Джерардини, известна още като Джокондата – третата съпруга на не твърде богатия флорентински търговец на коприна Франческо дел Джокондо. Това е версията на един от първите биографи на Леонардо – Джорджо Вазари, който през 1550 г. обяснява, че думата „Мона” е диалектна версия на италианското „мадона”, което от своя страна значи просто госпожа.

Според друга теория художникът е нарисувал

Изабела Арагонска, съпругата на миланския дук, чийто придворен художник в продължение на 11 години е Леонардо. Възможно е мистериозната хубавица да е и любовница на Джулиано ди Медичи, който управлява Флоренция от 1512 до 1516 година.