Леонардо да Винчи вероятно е страдал от екзотропия – форма на късогледство, която може би му е позволявала да изобразява по-прецизно триизмерния свят и неговата дълбочина, сочи ново проучване.

Вследствие на това заболяване едно от очите на гениалния италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса е било малко по-изпъкнало, казва проф. Кристофър Тейлър от Градския университет на Лондон, който е и автор на научния труд.

С други думи зрението на Да Винчи е било монокулярно – т.е. той е наблюдавал всички предмети около себе си само с едното око (хората без увреждания в зрението възприемат визуалната информация с помощта на две очи).

Виж още: Как да се наспим с малко сън: Методът на Леонардо да Винчи

Учените смятат, че именно това контрастно зрение на художника му е помогнало да развие по-дълбоко разбиране за триизмерните обекти и способността да изобразява сенки.

„Докато наблюдавах творбите му, забелязах ясно изразена дивергенция на очите, която се среща във всичките му картини“, казва Тейлър. За да провери теорията си за този повтарящ се модел, професорът изследва положението на очите на 6 портрета от художника, две скулптури, две маслени картини и две скици.

С помощта на специална технология проф. Тейлър измерва позицията на очите на хората, изобразени в тях. В пет от шестте портрета се наблюдава изместване на окото навън, асоциирано с екзотропията. А както дори самият Леонардо да Винчи отбелязва - всеки портрет, създаден от художник, рефлектира върху собствената му външност.

Виж още: 35 невероятни факта за очите

С помощта на математически формули проф. Тейлър достига до заключението, че великият художник би трябвало да е страдал от екзотропия с -10.3 градуса изпъкване на едното от очите му.

Между другото, Да Винчи не е единственият известен творец, за когото се смята, че е страдал от заболяване на очите. Талантът на Пикасо, Рембранд, Едгар Дега вероятно също е вследствие от заболяване, дарило ги с уникална перспектива.

Gallery
Репродукция на "Спасителят на света"

Сред проучените творби откриваме "Спасителят на света", "Витрувианския човек" и "Йоан Кръстител". 

Източник: Jozef Klopacka / Shutterstock