14 живи потомци на гениалния ренесансов творец и учен Леонардо да Винчи на възраст от 1 до 85 години установиха учени. Те постигнаха това откритие като съставиха родословно дърво на семейството му за 690 години или 21 поколения, използвайки негово ДНК, съобщи CNN.

Според историческите сведения художникът няма собствени деца, но има няколко полубратя. В проучването си специалистите проследили само мъжката линия на родословното дърво италианеца, тъй като Y хромозомата се предава практически непроменена. Така били установени и живите към днешна дата потомци на Леонардо.

В следващия етап на изследването си  експертите възнамеряват на база ДНК анализ на тези хора да секвенират и генния код на да Винчи, което би помогнало да се установи със сигурносто мястото на истинското погребение на художника. По исторически сведения, гробът на Да Винчи е в двора на двореца във френския град Амбуаз, където има и надгробна плоча с името на флорентинеца. И до днес обаче не е напълно сигурно дали останките под нея са на легендарния учен, изобретател и художник.

Учените също искат да разберат има ли определен набор от гени, отговорен за гениалността на Леонардо да Винчи, отбелязва CNN.

Източник: Мениджър Нюз