Когато става за древния град Мачу Пикчу на инките, построен през XV век на 2450 метра надморска височина, изглежда геологическото “X” наистина отбелязва правилното място.

Преди над 500 години древните инки умишлено са издигнали Мачу Пикчу, както и множество други градове, на места, където има разломи. Това сочи ново изследване на учени от Федералния университет на Рио Гранди до Сул в Бразилия, представено на 23 септември по време на ежегодната среща на Геологическото общество на Америка в Аризона.


Снимка: Uwe Bergwitz / Shutterstock

„Мястото, където Мачу Пикчу е построен, не е избрано по случайност – казва геологът Руалдо Менегат. – Подобно селище нямаше да може да бъде построено толкова високо в планините, ако субстратът не е бил напукан.“

Най-напред археолозите анализират спътникови снимки и резултатите от извършените на място изследвания, а след това създават карта на разломите под Мачу Пикчу, някои от които са дълги 175 километра. Те се простират от североизток на югозапад и от северозапад на югоизток, като се пресичат под града на инките. Други градове - Олянтайтамбо, Писак и Куско, са построени върху аналогични пресичания.


Снимка: Russell Johnson / Shutterstock

Цепнатините играят роля на естествени дренажи, които помагат да се избегнат катастрофални наводнения по време на проливни дъждове. Разломите освен това снабдявали инките с камъни, позволявайки им да изразходват по-малко енергия за построяването на храмове и други сгради. Зданията и стълбите били построени в съответствие с посоката на разломите. Следователно планирането на Мачу Пикчу съвпада с картата на разломите и цепнатините.