Американският изследовател Хирам Бингъм открива в Андите считания дотогава само за легенда град на инките Мачу Пикчу и доказва, че разрушената от испанците в началото на XVI век империя е била огромна като площ и възможности.

Роден през 1875 г. в Хонолулу, Хавай, от началото на XX век той преподава история и политически науки в Харвард и Принстън, а от 1907 г. - южноамериканска история в Йейл. Амбицията му е да разкрие тайните на изчезналата цивилизация на инките. През 1911 г. оглавява организирана от Йейл експедиция и воден от местни жители, достига до останките на Мачу Пикчу, разположени на височина 3000 м дълбоко в Перуанските Анди. Бингъм се връща в Перу още два пъти - през 1912 г. и през 1915 г., с подкрепата на Йейл и Националното географско общество.

Според статия във в. "Лос Анджелис таймс" именно археологическата и научна кариера на Хирам Бингъм е послужила като вдъхновение за създаването на Индиана Джоунс. След Първата световна война ученият влиза в политиката и последователно е избран за губернатор на Кънектикът и за сенатор. Умира през 1956 г. на 81-годишна възраст.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития

1799 г. — Наполеон I Бонапарт побеждава османската армия на остров Абукир, разположен в делтата на река Нил.
1824 г. — Публикувани са резултатите от първото в света социологическо допитване във връзка с предстоящите президентски избори в САЩ.

1923 г. — В Швейцария е подписан Лозанския договор, с който се уреждат териториалните въпроси в Мала Азия, свързани с делението наОсманската империя, и се определят границите на съвременна Турция.
1924 г. — В Париж е основана Световната шахматна федерация (ФИДЕ).
1969 г. — Програма Аполо: На Земята успешно се завръща американският пилотиран космически апарат Аполо 11, извършил полет до Луната.
1974 г. — В енергийната мрежа на Народна република България е пуснат първият електрически ток, произведен в АЕЦ Козлодуй.
1990 г. — 7 Велико народно събрание на България прекратява правомощията на президента Петър Младенов и открива процедура по избор на нов президент.
2001 г. — Симеон Сакскобургготски, който е последният цар на България, докато е дете, полага клетва за министър-председател на България и така става първият монарх в световната история, който си възвръща властта чрез демократични избори.
2002 г. — Алфред Моисиу става президент на Албания.
2005 г. — Ланс Армстронг побеждава за седми пореден път на Тур дьо Франс.
2007 г. — Либия екстрадира всичките шест българи, задържани по ХИВ делото в Либия.
2010 г. - Повече от 80000 човека от цял свят записват своето ежедневие на видео и го изпращат на YouTube за инициативата Life In A Day (Един ден от живота).