Подгответе се да видите нещо наистина невероятно, тъй като победителите от петнадесетия конкурс „Най-добри илюзии на годината“ са вече ясни. Той се провежда от Neural Correlate Society, с подкрепата на Museum of Mind, а публичният вот бе отворен от 9 до 13 декември.

Големият победител е Dual Axis Illusion от САЩ. Можете да видите видеото по-долу. То се състои от форма, която сякаш се върти и по хоризонталната, и по вертикалната ос едновременно благодарение на поредица от математически уравнения. Въпреки че съзнанието ни си го представя като триизмерен обект, всъщност в него няма нищо 3D. Вижте го.

Второ място отиде при илюзия, наречена „Смени цвета“ и създадена от когнитивния учен Харуаки Фокуда от Токийския университет. При нея поредица от точки изглеждат или жълти и се движат по хоризонталата, или червени, които падат по вертикалата.

На трето място се класираха Райън Е. Б. Мурчек и Гиден Пол Капловиц от College of the Holy Cross и University of Nevada Reno с „Илюзията на въртящите се кръгове“. Въпреки че централният кръг се върти непрестанно по един съвсем простичък начин, добавеното движение на околните кръгове ви кара да си мислите, че основният се движи нагоре и надолу, наляво и надясно и т.н.

А ето и някои от останалите участници в конкурса, които са не по-малко впечатляващи от челната тройка: