Кой не обича добрите оптични илюзии? Те ни припомнят колко лесно се заблуждават нашите сетива.

Да вземем за пример горната илюзия, която придоби популярност през изминалата седмица в Twitter. Тя е създадена от проф. Дейвид Новик от Тексаския университет в Ел Пасо. Вашата задача е простичка – да кажете какъв цвят са сферите на изображението.

На пръв поглед изглеждат червени, зелени и сини, макар и с леко по-деликатен оттенък от червените, сини и зелени черти, които ги пресичат.

Всъщност обаче всички сфери са с един и същи цвят. Светлокафяв. И по-точно RGB 255,188,144. Именно чертите, които ги пресичат, създават илюзията, че са с различни цветове.

Ефектът се усилва, когато изображението е по-малко. На практика това е съвършената оптична илюзия в епохата на смартфоните.

Защо сетивата ни се залъгват по този начин? Както Фил Плейт обяснява в своя статия за SyFy, нашият мозък обработва цветовете индивидуално, както и в контекста на останалите окраски в района.

Gallery
Особено впечатляващ пример за този тип илюзия са спиралите на проф. Акиоши Китаока. Колко цвята виждате?

Зелено, оранжево, синьо-зелено и пурпурно? Всъщност синьо-зелено няма. Общият брой цветове са три, а не четири. Когато зелената спирала се намира между две пурпурни, зеленото започва да изглежда синкаво.

Ако искате да видите още по-странна илюзия, изгледайте видеото по-долу.

Източник: AKiyoshi Kitaoka/Ritsumeikan University