Малкото ледниково езеро Рупкунд, разположено в индийския щат Утаракханд на надморска височина 5029 метра, е обгърнато със злокобна мистерия. През 1942 г. то става известно като Езерото на скелетите, след като във и около леда са открити около 300-600 човешки черепа, кости и предмети.

Хората, които са склонни да направят петдневен преход, за да стигнат до безлюдния район, могат да ги видят всяка година, когато ледът се стопи.

Как са се озовали в езерото?

Според местната легенда кралят на Канаудж (древна земя на юг от Гарвал) присъствал на важно поклонение в чест на богинята Нанда Деви. Той не послушал съветниците си и се държал невъзпитано и арогантно. Тогава кралят повел цялата си свита, включително и много танцьорки, музиканти и слуги, както и бременната си съпруга със себе си.

Виж още: Преди години това малко езеро в Африка уби 1700 само за едно нощ. Все още не знаем защо…

Когато стигнали до езерото Рупкунд, кралицата родила в пещера наблизо. Тогава богинята Нанда Деви се ядосала на всички, които били навлезли в свещената земя. Това било строго забранено според местните обичаи, но най-лошото нарушение било раждането – според обичаите, новороденото и майката се считат за нечисти в определен период от време. Богинята изсипала ужасна градушка върху пилигримите и ги убила на място.

ДНК тестове

на костите датират телата от от 850 г. с точност до 30 години. Това е с 600 години по-рано, отколкото се е смятало преди това. Учените успяват да разграничат две различни групи скелети. Едните са значително по-ниски от другите. При ДНК тестовете са открити генетични мутации, но все още не е ясно кои са били тези хора и защо са били в този отдалечен район на Хималаите.

Gallery

Снимка: roonzography / Shutterstock

Gallery

Снимка: Ultimate Travel Photos / Shutterstock