Нова снимка, направена от марсохода „Кюриосити“ на NASA, улови мистериозно сияние на Червената планета.

На изображението виждаме странна светлина, рееща се малко над повърхността на Марс. Фотографията е направена на 16 юни тази година или на 2438-ия сол от пристигането на „Кюриосити“. Марсианските дни са известни като сол. Един е равен на 24 часа, 39 минути и 35 секунди. Това означава, че една орбита около Слънцето е 668 сола (или 687 дни).

Какво всъщност виждаме на снимката?

„Кюриосити“ странства по повърхността на Марс от 2012 г. насам. Марсоходът е направил огромно количество снимки (включително няколко селфита). Той е снабден със 17 камери, които и преди са запечатвали мистериозни светлини.

Може би обяснението е просто – блестяща скала е отразила марсианската слънчева светлина. Може би става дума за космически лъчи. И двете ситуации са доста често срещани и учените са ги забелязвали и преди.

"Кюриосити" прави снимки с помощта на две навигационни камери (Navcam), които изпълняват ролята на "ляво" и "дясно" око. Ако става дума за светлина, отразена от лъскава скала, то и двете камери щяха да я заснемат. Но и това не винаги е така. В конкретния случай фотографията е направена от дясната навигационна камера, докато лявата е била твърде заета да прави селфи.

Ако си мислите, че става дума за космически апарат, който е знаел как да изгбегне поне една от камерите, то той най-вероятно е бил особено бърз, тъй като данните показват, че снимките са направени в рамките на изключително кратък период от време.

Според NASA обаче най-вероятно става дума за космически лъчи. "Виждаме ярки петна почти всяка седмица на хилядите снимки, които получаваме", казва Джъстин Маки, който е създал и управлява навигационните камери. "Те най-вероятно са вследствие от космически лъчи или слънчева светлина, отскочили от повърхността на някоя скала." Крайният резултат е този отблясък, който може да видите и самите вие.

Източник: IFLScience

Gallery
Сцената, заснета на 16 юни в 03:53:46 UTC

NASA/JPL-Caltech 

Gallery
Сцената, заснета на 16 юни в 03:53:59 UTC

NASA/JPL-Caltech 

Gallery
Сцената, заснета на 16 юни в 03:54:12 UTC