„Кюриосити“ откри мистериозен лъскав обект на Марс

04 декември 2018 г., 18:02
1653

„Кюриосити“ вече документира малък брой предполагаеми метеорити по повърхността на Марс. Естеството им обаче е малко по-различно от тези на Земята. Едва 4,4 процента от метеоритите, които откриваме тук, са от желязо. Повечето са каменисти. Същевременно при тези на Марс желязото преобладава.

Източник: NASA/JPL-Caltech/LANL

Космическата сонда „Инсайт“ (InSight) на NASA е на Марс едва от седмица. Тя обаче вече ни изпрати няколко впечатляващи снимки на платото Елизия, което се намира близо до екватора на Червената планета.


Източник: NASA/JPL-Caltech/LANL

„Кюриосити“ обаче не остана по-назад. Марсоходът, който е на планетата от 2012 г. насам, направи необичайна снимка на 26-и ноември. На нея ясно се вижда лъскав обект, лежащ на принципно червената и прашна марсианска почва.

Възможно ли е да са извънземни Не, съжаляваме. Почти със сигурност не е признак за извънземен живот. За да открият истинската природа на тази странна скала, изследователите заявиха, че „Кюриосити“ ще се опита да вземе проба от обекта, наречен „Малкият Колонсей“.

„Вероятно е метерорит, тъй като е наистина блестящ. Външният вид обаче може да залъгва - гласи изявление на Лабораторията за реактивно движение на NASA. – Нужно е да се направи химически анализ, който да потвърди естеството му.“

„Кюриосити“ провежда химически анализи по особено интересен начин. Благодарение на своя инструмент ChemCam марсоходът изстрелва лазер към материала и впоследствие проверява изпарения материал, за да установи от какво е направен. С помощта на тази техника „Кюриосити“ установи през ноември 2016 г., че една конкретна проба е ботата на желязо и никел.

Източник: IFLScience

Ключови думи:
Коментари