Марсоходът „Кюриосити“ на NASA засне първата ясна снимка на слънчевите лъчи на Марс, която прилича доста на призрачен бял залез.

Фотографията е направена на 2 февруари в момент, в който Слънцето залязва зад група полумрачни облаци. Те се намират на необичайно голяма височина, което подсказва, че вероятно са съставени от лед от въглероден диоксид - известен още като сух лед.

NASA публикува мистичното изображение в понеделник.

Залез, заснет от "Кюриосити". Източник: NASA

Слънчевите лъчи проблясват през извънземните облаци и ги осветяват с приглушени зелени и розови нюанси.

На фотографията по-долу, която също е дело на „Кюриосити“, пък можете да видите и сребрист облак с формата на перо, надвиснал над Марс. Изглежда, че той свети в розово, зелено и синьо.

"Когато виждаме иридесценция, това означава, че размерите на частиците в облака са идентични с тези на съседните им частици във всяка част на облака", казва атмосферният учен Марк Лемън в съобщението.

"Благодарение на цветовите преходи виждаме, че размерът на частиците се променя в целия облак. Това ни дава информация за начина, по който облакът се развива, както и за това как частиците му променят размера си с течение на времето."

И двете невероятни снимки са образувани от серия от 28 изображения, които марсоходът е изпратил на Земята, и според NASA са редактирани така, че да се "подчертаят най-ярките моменти".

Портретите на залеза обогатяват изследване, което марсоходът "Кюриосити" провежда на група полумрачни облаци през 2021 г.

Марсоходът засне и този марсиански сребрист облак с формата на перо. Източник: NASA

Новото проучване разчита предимно на цветната камера на „Кюриосити“. Наблюденията започват през януари и продължават до средата на март. Това означава, че марсоходът би следвало да изпрати още много нова информация по темата.

Облаците на Марс са рядкост , тъй като в атмосферата на планетата няма много вода. Тамошният въздух е с плътност, която се равнява на едва 1 процент от тази на земната атмосфера.

Когато се появяват облаци, те са предимно около марсианския екватор през най-студената част от годината, когато орбитата на планетата я отвежда най-далеч от Слънцето.

Източник: Business Insider