От поставянето на бентове по реките до промяната на химическия състав на атмосферата – хората имат огромно влияние върху нашата планета. Какво обаче ще стане, ако изведнъж изчезнем, пита ASAP Science?

През първите няколко седмици ще настъпи истински хаос. Само след няколко часа горивото на електроцентралите ще се изчерпи. Когато светлините угаснат и електрическите огради престанат да работят, над 1.5 млрд. крави, почти 1 млрд. прасета и над 20 млрд. кокошки ще излязат на свобода в желанието си да намерят храна. При положение обаче че няма хора, които да ги хранят, голяма част от тези животни ще умрат или ще се превърнат в храна за около половин милиард кучета и почти толкова котки, които сега трябва да се грижат за себе си. Разбира се, много от екзотичните породи не са създадени за подобен живот и ще представляват слаба конкуренция за мелезите, да не говорим за вълците, койотите и др. подобни.

Популацията на други животни, които също зависят от хората, като плъхове и хлебарки, също драстично ще намалее. Някои, като въшките, ще изчезнат завинаги.

В градовете много от прословутите булеварди ще се превърнат в реки. Без електрическите помпи, които да ги поддържат сухи, подземните метро тунели ще са се наводнили. Други улици ще бъдат погълнати от бурени и лози, а по-късно – от по-големи растения и дървета.

Преди това да се случи обаче, повечето градове ще бъдат погълнати от пожари. Съвременните къщи, особено в американските предградия, са изградени от дървен материал. Без пожарникарите е достатъчно една-единствена светкавица, която да опожари цели квартали.

По селата много дървени структури ще бъдат унищожени до няколко десетилетия – ако не от пожар, то от термити например. След 100 години повечето дървени структури ще са изчезнали. Всичко, създадено от стомана – от апартаменти до коли и дори мостове – скоро ще последва и тяхната съдба. Стоманата съдържа предимно желязо. Без постоянното нанасяне на бои и различни покрития, то бързо ще предизвика реакция с кислорода в атмосферата и ще се върне в основната си форма на железен диоксид или ръжда.