Учени от държавния университет „Пен Стейт” в Щатите установиха, че залезът на езиковото и културно разнообразие на света се дължи на един основен и водещ за състоянието на планетата фактор: намаляването на биоразнообразието, предава BBC.

Те обясняват, че 70% от езиците по света са възникнали в места, където биологичното разнообразие е най-голямо. От всичките 6900 езика по света 4800 са се появили в такива региони. Изследването им показва, че тези важни за лингвистиката на човечеството центрове деградират с времето.

Състоянието им се влошава, видовете животни и растения там намаляват. Така, културите и езиците на тези места все повече се губят безвъзвратно.

Биолозите изчисляват, че годишната загуба на видове на планетата е 1000 пъти по-голяма от историческите й нива. Лингвисти предвиждат, че 50 до 90% от езиците по света ще изчезнат до края на века. Предишни изследвания са определяли географската връзка между двете прогнози, но не са предоставяли нужните детайли, за да се направят по-конкретни изводи и да се състави точна картина на развитието на езиковото разнообразие.

Последните проучвания по темата водят до непознати изводи, защото отскоро биолозите и еколозите разглеждат хората като част от тези екосистеми.