Въпреки общоприетото схващане, английският език не е официалният език на САЩ. Всъщност това е една от малкото държави на планетата, която не признава официално нито един език. За да разберем защо, трябва да се върнем назад към зараждането на САЩ и амбициозните идеали на бащите-основатели.

По света приблизително 180 държави имат официален език, а повече от 100 – дори няколко официални. Страната, която в момента държи рекорда за най-много, е Боливия - 37 официални езика, включително испански и десетки езици на коренното население.

Държавите приемат официални езици, за да създадат универсално средство за комуникация в своето управление, което улеснява очертаването и определянето на неща като закони, права и др. Това може да се използва и като инструмент за насърчаване на националното единство и запазване на културната идентичност.

Въпреки това, когато САЩ се появяват през XVIII в., те имат други идеи на преден план, а именно идеалите за индивидуална свобода и равенство.

Макар че през 1700 г. английският език се утвърждава като най-доминиращия в американските колонии, все още има значителни части от населението, които говорят на родния си език от своята родина: немски, холандски, фламандски, френски, датски, норвежки, шведски, полски, галски, португалски, италиански и др.

Като мултикултурна страна на мигранти, говорещи различни езици, се смятало за несправедливо да се избира един език пред друг. През 1780 г. Джон Адамс предлага на Континенталния конгрес английският език да стане официален език на САЩ, но това е сметнато за "недемократично и застрашаващо личната свобода".

Съществува градска легенда, според която Конгресът е бил много близо до това да одобри немския език за официален, но това не е минало поради един-единствен глас, подаден от Фредерик Мюленберг, първият в историята председател на Камарата на представителите на САЩ. Тази история обаче е напълно опровергана като мит.

В САЩ няма официален език на федерално ниво, но 32 от 50-те американски щата и всичките пет американски територии са признали английския език за официален на местно ниво.

Освен това през последните десетилетия се правят непрекъснати опити за въвеждане на английския език като официален език на САЩ. Дори наскоро, през 2023 г., републиканските сенатори Джей Ди Ванс от Охайо и Кевин Креймър от Северна Дакота внесоха законопроект за обявяване на английския език за официален език на страната.

Много от тези опити са продиктувани от страха, че английският език загива, но това е доста сензационно - и неоснователно - твърдение.

Последните данни от преброяването на населението показват, че 78,3% от нацията говори само на английски вкъщи. Макар че това е малко по-малко в сравнение с предишния набор от данни (78,7 % през 2013-2017 г.), очевидно е, че английският властва. Вторият най-разпространен език в САЩ е испанският, но 61% от испаноговорящите допълнително могат да говорят английски "много добре".

Езиците непрекъснато се развиват - и САЩ за пореден път не правят изключение. Лингвистите съобщават за няколко промени в начина, по който хората говорят в САЩ, в сравнение с изминалите десетилетия. Например изследователите отбелязват как класическият южняшки акцент изчезва. Обратно, на други места се раждат нови акценти в резултат на културното смесване между испански и английски говорещите.

Някои елементи на английския език в САЩ може и да се променят, но скоро няма да изчезнат.

Източник: IFLScience