Разговаряте със себе си? Това е признак на висок интелект и самоконтрол, а не значи, че полудявате, установи ново изследване по въпроса.

Без значение дали говорите на висок глас или тихо, така че никой друг да не успее да ви чуе - при всички положения ще станете по-фокусирани и ще усилиете мозъчната си мощ.  

Този тип "комуникация" е бил свързан и с по-адекватно вземане на решения, както и с по-ефективното справяне със стресиращи ситуации. Тя помага и за развиването на увереност. Странно или не, но говоренето сам на себе си е било свързано и с успешното и бързо намиране на загубени предмети - точно както непрекъснатото повтаряне “ключове, ключове, ключове” понякога ви помага да се натъкнете на тях.

При изследване на самоконтрола на участниците са били дадени набор от писмени инструкции, които е могло или да се прочетат наум, или на глас - ясно и високо. Резултатите от това изследване са показали, че във втория сценарий хората са подобрили нивото си на контрол над различните задачи, с които са се занимавали.

Други изследвания са показали, че използването на вътрешния си глас, за да говорите сами на себе си, е помогнало при проблеми с контролирането на импулсивното поведение. Д-р Алекса Тълит е съавторка на проучване, което е открило, че хората, които практикуват "самоговорене", упражняват по-голям самоконтрол.

Източник: Psy Blog