Какъв знак е да говорите сами на себе си?

17 май 2018 г., 17:10
2510

Paolo Schorli / Shutterstock

Говоренето сам на себе си е признак на висок интелект и самоконтрол, установи ново изследване по проблема. И съвсем не е знак, че полудявате, както твърди популярен мит. Независимо дали говорите сам на себе си на висок глас или тихо, така че никой друг да не успее да ви чуе, това може да ви помогне да подобрите фокуса си и да усилите мозъчната си мощ, твърдят учените от екипа.

Този тип само-комуникация е бил свързан и с мъдрото вземане на решения, както и с по-ефективното справяне със стресиращи ситуации. Тя помага и за развиването на увереност и практикуващия.  Странно или не, но говоренето сам на себе си е било свързано и с успешното и бързо намиране на загубени предмети. Точно както непрекъснатото повтаряне “ключове, ключове, ключове” понякога ви помага да се натъкнете на тях.

При изследване на самоконтрола на участниците са били дадени набор от писмени инструкции, които е могло или да се прочетат наум, или да се прочетат на глас, ясно и високо. Резултатите от това изследване са показали, че във втория сценарий, хората са подобрили нивото си на контрол над различните задачи, с които са се занимавали.

Други изследвания са показали, че използването на вътрешния си глас за да говорите сами на себе си е помогнало при проблеми с контролирането на импулсивното поведение. Д-р Алекса Тълит е съавторка на проучване, което е открило, че хората, които практикуват говоренето стават по-успешни в това да се самоконтролират.

Psy Blog

Коментари