Силата на волята е като мускулите – с времето и правилно трениране, тя расте. В това е убеден психологът Рой Баумастър. Но защо това е важно? Защото силата на волята и умението да се вземат решения са взаимно свързани, казва специалистът и развива тази теза в книгата си Willpower. Къде сте се родили, колко решения сте взели днес и с какво се занимават вашите приятели – всичко това влияе по неподозиран начин на вашите бъдещи решения. Ето 14 доказателства и препоръки в подкрепа на това твърдение, пише Мениджър Нюз.

1. Вземайте най-важните решения сутрин и до обед, на свежа глава. Фройд учи, че личността, егото, се опира на умствената дейност, което предполага разход на енергия. Освен за вземането на решения, ние използваме енергия и за самоконтрол. Но както всеки друг енергиен запас и този си има граници, към края на работния ден се изчерпва.

2. Мозъкът има нужда от глюкоза, за да взема правилните решения. Дори и най-мъдрите могат да направят неправилен избор, когато са уморени и нивата на глюкоза в кръвта са ниски, казва Баумастър. Ако се налага да вземате решение късно вечер, то поне не го правете на гладен стомах. Ритейлърите отдавна са го установили: докато човек стигне до касите след обиколка в голям магазин, силата на волята му вече е подкопана и е по-лесно да се поддаде на изкушение, особено да си купи нещо сладко. Затова и на финала на пазаруването, непосредствено преди касите са щандовете с бисквити, шоколади, вафли и т.н.

3. Вземането на решения едно след друго изморява. В това число и шопингът действа по този начин. Специален експеримент е показал, че клиенти, които са пазарували в няколко магазина един след друг, първи се предават на тест по математика, проведен непосредствено след пазаруване.

4. Умората води до лоши решения. В края на деня ни е много по-лесно да махнем с ръка и да пропуснем тренировката във фитнеса или да прекалим с алкохола.

5. Предварителното планиране и съставяне на график – най-ефективното противодействие на стреса и съхраняването на запасите от енергия. Най-успешните личности пестят силата на волята с помощна на ефективни процедури и навици, установил Баумастър. Те използват силата на самоконтрола не за преодоляване на кризи, а за намаляване на нивото на стрес в ежедневието. Умеят да предвиждат неприятностите от отлагането на решения и ги предотвратяват с превантивни действия - например, осигуряват си достатъчно време, за да приключат даден проект, или пък отиват с колата на сервиз за планов преглед, а не чакат нещо да се повреди.

6. Спете повече, ако искате да укрепне силата на волята ви. Редица изследвания приравняват хроничното недоспиване към пиянството и махмурлука. От липсата на достатъчно сън страда префронталната мозъчна кора, която отговаря за вземането на решения и тогава този участък на мозъка губи контрол над останалите, включително и върху тези, които отговарят за реакциите на стрес.

7. Подсъзнанието помага. Нашето внимание е ограничено, затова трябва да разчитаме и на помощта на подсъзнанието. Дори и да нямате възможност да отлагате решението за дълго, заемете се за известно време с нещо друго, което да ви отвлече от дилемата и позволете на подсъзнателните идеи да изплуват на повърхността.