Ако сте пропуснали първата част на материала, можете да я прочетете тук.

Има неща, които не е задължително да се знаят, но затова пък са любопитни и направо мега забавни. Във връзка с обувките също има някои чудновати и смешни факти, от които гарантирано ще ви падне шапката!

9. Жените притежават средно по 20 чифта обувки.

Според едно изследване жените притежават средно по 20 чифта обувки, а 25 на сто от тях дори повече от 30! Разбира се, само половината от тези обувки се носят редовно.

10. Рускиня има най-дългите крака в света.

Руският модел Екателина Лисина е жената с най-дългите крака на планетата. Тя е висока 205 см, а краката й са дълги 132 сантиметра. Носи обувки номер 47. Преди да стане модел, рекордьорката на Гинес е била професионална баскетболистка. Дългите крака са я довели дори до бронзовия медал на Олимпиадата в Пекин през 2008 година.

11. Една четвърт от костите на човека се намират в стъпалата.

Скелетът на възрастния човек се състои от 206 кости.  Но точният им брой варира леко от човек на човек. От тях на всяко стъпало има по 26. Следователно взети заедно, те съставляват около една четвърт от човешкия  скелет.

12. Най-старата кожена обувка, открита някога, е на 5500 години.

Най-старата обувка от кожа е открита през 2008 година от археолози в една пещера в Армения. Били запазени дори връзките й. Находката отговаря на дясно стъпало с размер 37. Обувката датира от 3500 г.пр.Хр. и така е с около 1000 години по-стара от Голямата пирамида в Гиза.

13. Жените прекарват около 287 дни от живота си за избора на облекло и обувки.

Кой не е чувал отчаяното възклицание „Нямам какво да облека!“ на жена, изправена пред отворения си гардероб. Подобно е положението и когато застане пред шкафа си за обувки. (Тогава „облека“ се замества с „обуя“.)  Според едно британско проучване  жените прекарват около 287 дни от живота си в избор на облекло и обувки. Това прави по 16 минути на ден във всекидневието. За специални случаи се изразходват до 40 минути.

14. Краката на девойките растат до 12-годишна възраст, а на момчетата – до 15.

Растежът на момичето се забавя видимо значително по-рано, отколкото този на момчето. Ето защо женските крака растат до 12-годишна възраст, докато мъжките увеличават размера си още 3 години.

15. Най-тежките обувки, в които някога е пристъпвал човек, тежат 146 килограма.

Рекорда държи Ашрита Фурман. Той изминава разстояние от десет метра, обут в обувки с невероятната тежина от 146 килограма. Човек трудно може да си представи, че някой е в състояние да направи и крачка с такава тежест на краката. Фурман е вписан в „Книгата за рекорди на Гинес“ с над 400 рекорда и по този начин е рекордьор и по поставянето на рекорди – при това най-шантавите!

Цветелина Велчева по материали от im.walking