Пренасянето и струпването на масивни блокове от варовик за построяването на също толкова масивни монументи изисква интелигентен подход - особено преди 4000 години, пише Mashable.

Екип от физици откри един хитър трик, който най-вероятно е използван от древните египтяни за придвижване на камъните през пясъка: вода.

Учените от фондацията FOM и от Университета на Амстердам установили, че когато придвижвали огромните блокове, поставени върху дървени трупи, египтяните най-вероятно са намокряли обилно пясъка пред тях. По този начин той ставал по-твърд и усилията, нужни за бутането на камъните намалявали на половина в сравнение със сухия пясък.

Звучи като прост трик, но точното количество вода трябва да се изчисли много внимателно, за да бъде постигнат нужния ефект. Учените установили, че сипването на вода в пясъка формира "мостове" между зрънцата пясък, които подпомагат плъзгането.

На всичкото отгоре този метод е бил буквално пред очите ни през цялото време - в гробницата на фараона Джехутихотеп в югоизточен Египет има стенна рисунка, която изобразява именно човек, който полива вода пред трупите, върху които са качени големите каменни блокове.