Истинското име на острова е Хашима, но е по-известен с прякора си, който означава „Корабния остров“. Той бил заселен за първи път през 1810 г., когато е установено, че на него има въглища. По това време островът е бил все още просто скала в морето.

През следващите 50 години се превръща в най-гъсто населеният остров в света. 5300 души са живели в радиус от около половин миля. През 1974 г. обаче дървените въглища и другите изкопаеми горива били изчерпани и хората започнали постепенно да напускат „корабния остров“.

Достъпът до него вече е ограничен, но местните хора могат да разкажат много за него, а вие самите можете да се разходите из него посредством Google Street View.

От 1930-те до края на Втората световна война на острова работят основно корейски и китайски затворници, които е трябвало да работят при много тежки условия и робско отношение от страна на Мицубиши.

Много от тях умират поради тези причини. През 1959 г. населението на Хашима достига 5 259 души (гъстота: 83,500 души/km²), правейки го едно от най-гъсто населените места на Земята. Мицубиши взема решение да затвори мините през 1974 г. За няколко седмици целият остров е опразнен, а жителите оставят много вещите си там.

Gallery
През 1890 г. Мицубиши закупува острова и започва изграждането на жилищни блокове, както и на бетонни стени, които да пазят острова от морските вълни и тайфуни.

До 30-те години на 20. век Хашима вече се е превърнал в значителен индустриален център, с няколко въглищни мини и военни заводи. 

Sean Pavone / Shutterstock