В съвременния свят всичко се случва изключително бързо. Някои градове се разрастват и развиват с рекордни скорости, докато други се превръщат в празни и изоставени места.

Ето защо решихме да подберем няколко атрактивни снимки на 12 места, които по една или друга причина са се обезлюдили и са били оставени на произвола на съдбата.

Gallery
Аржентиер, Италия

Името на този бивш миньорски град идва от думата "argento", което означава "сребро". 

Снимка: Shutterstock

Gallery

За първи път добивът на сребро възниква тук по време на Римската и Финикийската епоха, а през 40-те години това е най-проспериращият период. Следва спад, а мината е затворена завинаги през 1963.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Вароша, Кипър

Някога този квартал на град Фамагуста е бил популярна туристическа дестинация преди турската инвазия в Кипър през 1974 година. 

Снимка: Shutterstock

Gallery

За съжаление Резолюция 550 на Съвета за сигурност на ООН, приета през 1984 година, превръща мястото в призрачен град. Тя счита "опитите за обитаване на всяка част от Вароша от хора, различни от жителите му, като недопустими."

Снимка: Shutterstock

Gallery
Кинта де Регалейра, Португалия

Чували ли сте за поразително красивия Кладенец на посветените – 27-метрова постройка, която поразително прилича на кула, но… построена наопаки. Легендите гласят, че този кладенец, който е част от замъка Кинта да Регалейра в Синтра,  е бил построен от масоните за техен обред на приемане на братството.

Снимка: Shutterstock

Gallery

Церемонията по посвещение в масонската ложа по традиция се извършва в подземие или яма, в която е изобразена звезда с осем лъча: кладенецът е опасан от вита, тясна стълба с каменни перила, покрити с мъх. 

Снимка: Shutterstock

Gallery

Всяко завъртане по стълбата символизира един кръг от ада или рая – в зависимост дали се спускате или изкачвате. В кладенеца има десет кръга, символизиращи десетте кръга на Ада, на Чистилището и десетте небеса на Рая, описани от Данте. 15 стъпала ви делят от всеки следващ кръг от вашето духовно пътуване.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Грютвикен, Южна Джорджия

Това е административен център на Британската отвъдморска територия. Първата китова станция в Антарктика е построена тук през 1904 година.

Снимка: Shutterstock

Gallery

Църквата на изоставената станция е единствената сграда, която все още изпълнява първоначалната си цел. Най-скорошният брак в нея е регистриран на 18 ноември 2009 година.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Орадур-сюр-Глан, Франция

Германската компания "Вафен-СС" разрушава селището Орадур-сюр-Глейн през юни 1944 г. В следствие на нападението са убити 642 души.

Снимка: Shutterstock

Gallery

По-късно, след войната, френският президент заявява, че мястото никога не трябва да бъде построено отново. Вместо това то ще остане паметник на жестокостта на нацистката окупация.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Кейп Романо, САЩ

Този необикновен дом, който се състои от няколко купола, е бил построен през 1980 г. След време пясъчната земя под него започва да се движи. През 2005 година новият собственик планира да ремонтира къщата, но не може да го направи поради новата резолюция на властите на острова. 

Снимка: Shutterstock

Gallery

В момента никой не живее тук, а куполите продължават да се приближават към океана.

Снимка: L S Clayton / Shutterstock.com

Gallery
Плимът, Монсерат

През юли 1995 г. няколко мощни изригвания на вулкана Суфриер Хилс затрупват с лава и пепел огромна територия на южната част на Монсерат.

Снимка: Shutterstock

Gallery

Месец по-късно пепелта достига и Плимут. Всички близо 4000 жители са били евакуирани през декември.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Спиналонга, Гърция

Това е гръцки остров, разположен в източната част на Крит. През 1669 година Крит е завладян от Османската империя. За да отблъснат турците, гърците събират всички прокажени и ги изпращат на острова. Страхувайки се от инфекцията, турците напускат острова. 

Снимка: Shutterstock

Gallery

Днес най-посещаваният туристически обект на острова са останките от някогашната непроницаема крепост.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Сприйпарк, Германия

Този увеселителен парк открит през 1969 г. в Берлин. Функционира 20 години. Впоследствие е закупен от компанията Сприйпарк Берлин. 

Снимка: Claire Carrion / Shutterstock.com

Gallery

По-късно става ясно, че активите на основателя са съмнителни, а паркът е затънал в милиони долари дълг. През 2001 година Сприйпарк фалира.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Агдам, Азербайджан

Това е селище в югозападната част на Азербайджан. През 1993 г., в рамките на войната в Нагорни Карабах, е бомбардирано. 

Снимка: Shutterstock

Gallery

Хюман Райтс Уоч" твърдятм че впоследствие градът е разграбен и изгорен, което вероятно е добре измислен план на властите в Карабах.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Хашима, Япония - "Корабният остров"

Хашима е изоставен остров, разположен на около 15 км югозападно от град Нагасаки, префектура Нагасаки, Япония. Заселен е за първи път през 1810 г., когато е установено, че на него има въглища. По това време е бил все още просто скала в морето.

Снимка: motive56 / Shutterstock

Gallery

През следващите 50 години се превръща в най-гъсто населеният остров в света. 5300 души са живели в радиус от около половин миля. През 1974 г. обаче дървените въглища и другите изкопаеми горива били изчерпани и хората започнали постепенно да напускат „корабния остров“.

Днес той е туристическа атракция и символ на индустриализацията и принудителния труд. 

Снимка: Sean Pavone / Shutterstock

Gallery
Припят, Украйна

Припят е основан през 1970 година като затворен град, който служи на близката атомна електроцентрала в Чернобил. След катастрофата в Чернобил през април 1986 година е евакуиран и оттогава е изоставен. 

Снимка: Shutterstock

Gallery

Днес радиационните нива са спаднали и сега се смята, че е сравнително безопасно да се посети. Из него можете да срещнете множество страховити графити, оставени от туристите.

Снимка: Shutterstock