По света е пълно с изоставени места. И всяко едно от тях крие своя специална история. От някои от тях ни побиват тръпки, други ни изпълват с благоговение.

В следващите редове ще ви представим осем дестинации, които съчетават и двете качества.

Gallery
Централна гара, Мичиган, Детройт

Тази сграда е била построена през 1913 г. и по онова време е била най-високата жп гара в света. През 1988 г. спира да функционира, но две години по-късно е отворена за туристи. Само след няколко месеца тя е затворена окончателно поради многобройните актове на вандализъм. 

Снимка: Matt Ragen / Shutterstock.com

Gallery

Днес мястото е недостъпно и охранявано. Извършват се леки ремонти, които са необходими за поддръжка на сградата.

Снимка: Gaili / Shutterstock

Gallery
Корабът „SS Америка“

Красива и внушителна гледка, нали? През 1941 г. този кораб е пуснат в експлоатация като военен транспорт и е преименуван на „USS West Point“. В края на Втората световна става пътнически. През 1980 г. нов собственик иска да го превърне в затвор. През 1994 г. презокеанският лайнер плава в гръмотевична буря в Атлантическия океан и се разбива в близост до крайбрежието на Фуертевентура (остров от архипелага на Канарските острови) . Екипажът на борда е спасен от хеликоптер.

Снимка: Stockdonkey / Shutterstock

Gallery
Припят, Украйна

Припят е най-близкият град (на 3 км) до АЕЦ „Чернобил”. На 27 април 1986 г. по високоговорителите на град Припят звучи съобщение, известяващо хората за аварията и че ще бъде извършена временна евакуация на жителите.

Днес градът е своеобразен музей на последните години на Съветската епоха. Всички жилищни блокове са изоставени, басейни, болници. Изследователи твърдят, че градът и околните райони няма да бъдат годни за обитаване в продължение на няколко века. Учени твърдят, че са необходими 900 години, за да се разпаднат едни от най-опасните радиоактивни елементи.

Снимка: Kateryna Upit / Shutterstock

Gallery

Снимка: Ilona Sapozhnikova / Shutterstock

Gallery
Военна болница "Белиц - Хайлщатен", Германия

Тази болница е издигната през 20. век, за да приема многобройните пациенти с туберкулоза. По време на Първата и Втората световна война тя става военна и в нея се лекуват много войници от германската армия. 

Снимка: Pixeljoy / Shutterstock.com

Gallery

Казват, че Адолф Хитлер е един от пациентите. Той се е лекувал на млади години в нея заради травма на бедрото.

Снимка: Pixeljoy / Shutterstock.com

Gallery

Местните хора и туристите смятат, че огромната територия на болницата е наситена сys зловеща атмосфера.

Снимка: Pixeljoy / Shutterstock.com

Gallery

Този великолепен неоготически замък е построен през 1866 г. от английски архитект. Семейство живее в него до Втората световна война. След това сградата е отнета и предоставена за децата на служителите от Белгийските железопътни линии.

Снимка: rphstock / Shutterstock

Gallery
Замъкът „ Миранда“ , Белгия

Замъкът е пуст и напълно изоставен от 1991 г. насам. Разходите за поддръжката му са твърде големи и търсенето на инвеститори се проваля . Ако мястото ви се струва познато, то не се лъжете. Тук са заснети части от култовия американски сериал "Ханибал".

Снимка: Marat Dupri / Shutterstock

Gallery
Изоставена електроцентрала, Шарлероа, Белгия

През 2006 г. „Грийнпийс" отправи редица отрицателни изказвания относно тази електроцентрала. В доклад се твърди, че там има масово изпускане на въглероден диоксид. 

Снимка: laurent caputo / Shutterstock

Gallery

През 2007 г. е затворена.

Снимка: Vladimir Grankovsky / Shutterstock

Gallery
Колманскоп, Намибия

Някога Колманскоп е бил изпълен с живот. В този миньорски град за диаманти, разположен в пустинята Намиб, на юг от Намибия, са живели около 1000 души.

Снимка: Kanuman / Shutterstock

Gallery

Тук е имало  бална зала, болница и дори боулинг. 

Снимка: Kanuman / Shutterstock

Gallery

През 1954 г. обаче това място е изоставено изцяло.

Снимка: Lewington Productions / Shutterstock